120411nincskegyelem
ápr.
11
2012

Nincs kegyelem

Világosan látszik, hogy a költségvetési kiigazítások elsunnyogása azonnali negatív reakciókat vált ki a kötvénypiacon. A spanyolok az elmúlt hetekben különböző érvekkel próbálják lazítani a tőlük elvárt költségvetési szigort, erre azonnal összeomlott a spanyol kötvénypiac.

120411spanyol5eveshozam

Az ECB pedig vonakodik a kötvényvásárlásokkal, hogy ezzel világossá tegye: csak az számíthat segítségre, aki minden erővel az államháztartás konszolidációján munkálkodik. Egyértelmű, hogy a 3 éves szinte ingyenes korlátlan ECB hitel (LTRO) elméletben ugyan óriási likviditást teremt az európai bankpiacon, a távirányító azonban továbbra is az ECB-vel csapatban játszó Merkel asszony kezében van. A példásan teljesítő országok kötvényhozamait véleményem szerint megvédi az ECB, így az ezekbe bátrabban beáramló LTRO pénzek alacsonyan fogják tartani a példás tanulók kamatköltségeit. A trükközőknek és a sunnyogóknak azonban nincs kegyelem. Mára az ECB is megtanulta, hogy ne higgyen az európai politikusok ígéreteinek, azok csak a nyers zsarolásból értenek. Amint elszálltak a kötvényhozamaik, mintha a spanyolok is jobban csipkednék magukat:

120411wsj
(Wall Street Journal)

Tudom, hogy nem könnyűek a szükséges gazdasági és politikai intézkedések, de nem értem, miért kell ezekkel megvárni a pénzügyi összeomlás szinte visszafordíthatatlan fázisát. Persze mindig van néhány fantaszta, aki azt gondolja, meg lehet úszni a sunnyogást…