Nincs szükség Monetáris Tanácsra?

Ma egy érdekes e-mail fogadott a céges levelezésben a következő tárggyal: „Minden HUF-ot érintő devizapár kereskedése leállt a világban átmenetileg”
Elsőre meglepődtem, hogy a levelet nem szűrte a ki spam szűrőm, gyakran kapok mindenféle tippekről levelet, azokat kiszűri. Ezt azonban nem, ugyanis ismerős a feladó, gyakran küld e-maileket. Ő a magyar piac top 3 forgalmát bonyolító devizakereskedők egyike. Így ebben a témában lehet, hogy komolyan kell venni.

5 perc múlva újabb infó tőle:
“Leállt egy Reuters szerver állítólag” ez a probléma oka. És az is kiderült, hogy kereskedni lehet csak azt nem lehet látni, hogy milyen árfolyamon. Az árfolyam megállt.
Egyre izgalmasabb a helyzet. A monitor elé ragadtam és e bejegyzés írásán túl csak a netet bújom. Várom, hogy mikor jelenik meg erről először valami hivatalos információ.
3 perc eltelik, és újabb e-mail érkezik:
“A kereskedelmi bankok sem tudják megmondani meddig nem lesz HUF ár”

Jelenleg ez a helyzet, én pedig ismét nem tehetek mást, merengek. Úgy tűnik ma valóban nem fogok nagy tételben sem eurót venni, sem eladni. De dollárt sem és svájci frankot sem mindaddig, amíg forinttal fizetnék érte. A forint árfolyama 2 órája meg sem mozdul, látszatra ugyanott áll.

Magyarország kicsi és nyitott. A forint valóban nem a leglikvidebb deviza és valószínűleg 6,5 milliárd embernek a Földön fogalma sincs arról, hogy egyáltalán létezik. 6,5 milliárd embernek ez a “hír” nem is hírértékű. Azonban a világ tőkéjének 90-95%-a valószínűleg a maradék párszázmillió lakos kezében összpontosul. Közülük sokaknak akár érdekes is lehet ez az esemény.

És akkor miért is a cím? Marc Faber (egy jelentős befektetési guru) februári hírlevelének majdnem egyharmadát a mai világ internet és számítógép függőségének szentelte. Nem vettem komolyan, sőt meglehetősen unottan lapozgattam. Azonban a mai nap újragondolásra sarkall.
Minek foglalkozunk azzal, hogy mennyi legyen a jegybanki alapkamat és ez hogyan mozgatja majd a forint árfolyamát? A monetáris tanács meghoz egy döntést, de az előre nehezen kiszámítható, hogy eléri e a célját. Egy eddig jelentéktelennek gondolt szerver pillanatnyi üzemvara azonban megoldást szolgáltat a helyzetre. Az árfolyamstabilitás (ha rövid távon is, de) elérhető!! Egy rossz áramkör vagy a jövőben akár egy jól fizetett hacker csapat el tudja végezni a tanács dolgát. HIHETETLEN!

Ahogy hihetetlen ez az egész történet. És hátborzongató, hogy igaz. Befejeztem a bejegyzést és még mindig mozdulatlan a forint árfolyama. Tehetetlen szemlélőként nézem az eseményeket…

Ma talán egy kicsit kisebbnek érzem magam, mint tegnap. De bízok benne, hogy számomra ismeretlen emberek, egy számomra ismeretlen földrajzi helyen, egy ismeretlen szerverben időben tápot tudnak cserélni, és akkor holnap újra számítani fognak a monetáris tanács döntései. És újra félhetnek vagy reménykedhetnek a devizahitelesek. És ismét köthetnek a kis- és nagybefektetők. Egyszóval a világ olyan lesz, mint tegnap volt. Remélem…