dec.
17
2019

Nők Ázsiában

Az ázsiai emancipált nőknek elegük lett a házasságból: Kína, Korea, Japán, Hong Kong, mindenhol a fiatalabb, urbánus nők lázadása zajlik a hagyományos nőmodell ellen, egyre többen nem kérnek még a párkapcsolatból sem, és ez hatással van a demográfián túl a fogyasztásra, ingatlanpiacra.

1, Kína: városi fiatal nők között terjed a “virtuális fiúbarát”, aki havi 150 dollárért csetel, szívecskés emojit meg jóéjtpuszit küld, de semmi több. Olcsóbb, mint a “valóságos” kapcsolat és pláne család miatt feladni a karriert és a szabadságot.

2. A dél-koreai nők lázadása a 4 NEM mozgalom: nem a párkapcsolatra, a szexre, a házasságra és a gyereknevelésre. Úgy érzik, hogy a házasság csak rabságba veti őket, onnantól visszaesnek a karrierjükben, rájuk jut a házimunka nagyja, gondozni kell a férjüket, a gyerekeket, az idősebbeket, ebből, megfelelően alkalmazkodó partner híján, inkább nem kérnek. Már az ingatlanpiacon is megindulnak az olyan fejlesztések, amelyekben kifejezetten számukra építenek lakásokat.

3. A japán szingli jelenség: a 20-49 évesek bő negyede él egyedül. A partner találásának nehézsége főleg a nőket érinti itt is, mert igényesebbek a párválasztásban és nem elégszenek meg maguknál alacsonyabb társadalmi rangú/jövedelmi helyzetű partnerrel, olyanból meg óriási hiány van, tekintve, hogy a nők között több a diplomás, és a férfiak eleve hajlamosabbak maguknál fiatalabb társat is keresni.

4. Hong Kongban az olyan háztartások aránya, melyben egyedülálló nők élnek, elérte a 47%-ot (!) és ez a város ingatlanpiacának is alapvető formálója.

Forrás: Vakmajom a Facebookon