Növekvő egyenlőtlenség

Az alábbi ábra szemlélteti, hogy 1979-ben mennyi volt a leggazdagabb 10% -ra jutó jövedelem, vagy fogyasztás százalékos aránya, az egyes országok népességén belül. Minél sötétebb színű egy ország jelölése a térképen, annál nagyobb jövedelmi különbség jellemző az adott országra. Kiemelkedő egyenlőtlenség jövedelem és fogyasztás tekintetében elsősorban az amerikai kontinensen volt megfigyelhető, Brazília, Mexikó és Argentína vezetésével.

Amint azt a második ábra mutatja, napjainkra a helyzet jelentősen megváltozott. A latin-amerikanizálódás bolygónkon általános jelenség lett 2015-re. Afrika, Ázsia és Európa legtöbb országára jellemző lett a vagyoni és jövedelmi olló szétnyílása. Az amerikai kontinensen pedig tovább mélyült a szakadék a szegények és a vagyonosok között.

Egy dolog biztosan kijelenthető, a bemutatott folyamat nem megfelelő kezelése az egyes országok és esetleg jegybankok részéről könnyen a végét jelentheti a II. világháború óta fennálló politikai, gazdasági és társadalmi status quo-nak!