Nyersanyagok: 2020-tól áremelkedés jön?

Ha már Bankár kolléga úgy írt cikkében, hogy „Az elmúlt 11 év legnagyobb mélyrepülését a nyersanyagok mutatták.”, akkor lássuk a www.usfunds.com ábráján, hogy milyen is volt ennek a „mélyrepülésnek” az összetétele:

Forrás: http://www.usfunds.com/interactive/the-periodic-table-of-commodity-returns-2018/?utm_source=home&utm_medium=insights#peri

Míg 2017-ben gyakorlatilag minden követett nyersanyag jelentősen(!) emelkedett, 2018-ban ennek pont az ellenkezője történt. Igaz a 2018-as visszaesés a nyersanyagok többségénél kisebb volt a 2017-es áremelkedés mértékénél, de ettől függetlenül, a követett nyersanyagokban (a palládiumon, a búzán és a kukoricán kívül) 2018-ban szinte mindenen csak veszíteni lehetett.

Ha pedig a 2016-os évet is bevonjuk a vizsgálatba, jól látszik, hogy az utóbbi három évben – 11 éves visszaesés ide vagy oda – sok pénzt lehetett keresni a nyersanyagok többségével.

Ha még hátrébb megyünk az időben, a nyersanyagok szempontjából 2015-öt nyugodtan nevezhetjük katasztrofális évnek (a 2013. és 2014. év sem volt valami „szép”), de ez az áresés alapozott meg a következő két év nagy és szinte általános áremelkedésének.

A hivatkozott oldalon, a jobb szélen (a „View” alatt) az adott szűrőre klikkelve megtekintheti, hogy az adott szempontból melyik nyersanyag hogyan teljesített: a legjobban teljesítő a palládium volt, a legrosszabb az olaj, a legkisebb volatilitása az aranynak volt, a legnagyobb a szénnek.

Az ábrából jól látszik a ciklikus áringadozás, ennek alapján ezért én inkább arra fogadnék, hogy az idei év még nem lesz túl jó a követett nyersanyagok számára, de a következő években ismét lehet majd pénzt keresni velük.

Meglátjuk…