Nyírják a shortosokat. Megírom.

A szeptemberi újabb zuhanás után a múlt héten nagy visszapattanást láttunk általában a fejlődő piaci instrumentumokban, amelyet ezen a héten némi konszolidáció követ.
Forrás: Reuters

Felmerül a kérdés, melyik irány az igazi. Ezzel kapcsolatban két ábrába futottam bele az elmúlt napokban, amelyek ugyan a kérdésre nem válaszolnak, de attól még érdekesek.

Az alábbi charton három fejlődő piacokat követő ETF befektetési jegyei darabszámának alakulását látjuk. Ezek változása az árfolyamhatást kiszűrve mutatja, hogy a pénz be- vagy kiáramlik belőlük.

felodo_piacok
A fekete és a zöld vonal az két, a fejlődő piacokat longoló ETF (EEM és VWO). Mint látjuk, ezek jegyeinek darabszáma a fejlődő piaci eséssel együtt csökkent (folyamatosan adták vissza őket), a visszapattanásra azonban nincs karakteres reakció. Magyarul nem sokaknak jött meg a kedve, hogy belongolják a fejlődő piacokat ezeken keresztül a nagy augusztusi esés utáni megnyugvásban.
A narancssárga vonal ugyanakkor egy fejlődő piacokat shortoló ETF (EUM). Itt viszont nagyon markáns a reakció az áremelkedésre*: drasztikus darabszám-csökkenés, vagyis sok short kiszálló. Ez természetesen vételi erőt jelent, amely jól magyarázza, hogy mitől volt ekkora felpattanás ezekben az eszközökben*. Azonban mindez alapvetően inkább egy árfolyam negatív jelenség: long oldalon kevésbé szoktuk szeretni, ha attól emelkednek az eszközök, hogy a rémült shortosok egymás testén keresztül kergetik felfelé az árakat. Ezek a kétségbeesett vevők jellemzően nem a higgadt és megfontolt vételi erőt jelentik, piaci (lokális) tetőket szoktunk beazonosítani a kapitulációjukkal.

Van azonban egy pozitív üzenetet hordozó grafikonunk is, méghozzá a Merrill Lynch alapkezelői felméréséből.

A bank világszerte megkérdez alapkezelőket arról, hogy mi a véleményük a világról. A legutóbbi felmérésben arra a kérdésre, hogy mi az a trade, ami jelenleg a legzsúfoltabbnak tűnik, hosszú idő után most először sikerült valakinek a dollár longot letaszítania a trónról: a fejlődő piaci shortnak. Márpedig ha ez igaz, tehát ha a legnagyobb játékosok már agyonshortolták e piacokat, akkor belőlük már inkább vevők lesznek. Ennek viszont örülni szoktunk long oldalon.

Ezzel – ahogy ígértem – a venni vagy eladni kérdésre nem találtuk meg a választ, de érvelni bármelyik mellett tudunk. Viszont úgy tűnik, fundamentális megközelítésből mintha egyértelműbb lenne a dolog, erről már többször értekeztünk az Alapblogon: itt, itt és itt.

*„Vagy fordítva!” – beszélget tyúk a tojással.