Nyugat

Megosztott az ország. Egyik fele Nyugatra orientálódna, másik fele Kelettől várná a megváltást. Van, aki a puszták törvényében hisz, annak szokásvilágát akarná visszahozni, de van aki a Európa kultúráját tekinti mérvadónak. A két szemben álló erőnek össze kellett csapnia, és el kellett dőlnie, hogy ki győz. Könnyen lehet, hogy többségben voltak azok, akik őseik törvényét akarták követni, és nem akartak betagozódni Európába. Ezt a csatát több, mint ezer éve megvívta helyettünk István király, és az európai technológia és anyagi támogatás segítségével győzelmet aratott – ám ezek nélkül valószínűleg veszített volna. A hagyomány szerint a mai napon, január elsején* koronázták királlyá, és azóta próbál Európa része lenni országunk több-kevesebb sikerrel. Mindazon népekről, ahol ez a csata máshogy végződött már nem nagyon hallunk: hol vannak a besenyők? És vajon miben és miért különbözik Tallin kultúrája a nem messze lévő Pétervárétól? Miért lett tagja az euróövezetnek a mai napon Litvánia, és miért ér tizedannyit az euróhoz képest a rubel, mint 17 éve?

www.bloomberg.com

www.tradingeconomics.com

István több, mint ezer éve győzött, ám győzelme ellenére ezeket a csatákat ismét és ismét újra vívja a kettészakított ország, amely nem tudja eldönteni, hogy hova tartozzon: Ázsiához vagy Európához. Én abban hiszek, hogy Magyarország európai nemzet, és felemelkedéséhez, gazdasági konvergenciájához azokra a vívmányokra” van szükségünk, amelyek Európára jellemzőek: szociális piacgazdaság, a törvény uralma, a vállalkozás lehető legnagyobb szabadsága, a szerződések betartása és betartatása, gyorsan, hatékonyan működő adminisztráció, bíróság, ügyészség, az állampolgárait szolgáló, és nem azokra rátelepülő kormányzat. Így lehet egy sokkal barátságosabb, gazdagabb, élhetőbb ország hazánkból.

Európának sok hibája van, ám ennek ellenére számos tekintetben követendő példa. Egy tizenévesnek sokkal vonzóbb Koppány vezér szava, de felnőtt fejjel talán már inkább a nyugodt fejlődést szeretnénk, az Európához való felzárkózást és oda tartozást. Azt a szabadságot, amit a határok nélküli Európa ad.

Ennek jegyében kívánok mindenkinek Boldog Új Évet, és egyúttal szeretném is megköszönni annak a számtalan, fantasztikus embernek a segítségét, akikkel együtt dolgozhattam, élhettem, beszélhettem, leveleztem, találkoztam az elmúlt évben!

*vagy december 25-én

Forráswww.zsiday.hu