Nyugdíjas tőkepiaci halálcsillag-elmélete

Biztos mindenki emlékezik arra a „Starwars” jelenetre, mikor a Halálcsillag beszippantja a Millenium Falcont Han Soloval és Csubakkával a fedélzetén. Hiába a hipermotorok, a vonósugár elől nincs menekvés!

A piacokon is fel-felbukkannak hasonló elkerülhetetlen mágnesek, amelyek kérlelhetetlenül magukhoz vonzzák az árfolyamokat.

Csak néhány nagyformátumú halálcsillag a közelmúltból:

EUR/CHF árfolyam: Hosszú és fájdalmas CHF erősödés után begyorsulás a paritáshoz (Egy svájci frank egyenlő egy euro). Brutális!

eurchf

Ezüst: A Hunt fivérek által a 80-es évek elején felmanipulált legendás 50 dolláros unciánkénti ár később 4 dollárra esett le. Az ezredfordulón beinduló rally begyorsuló szakasza pontosan ezt az irracionálisan magas értéket célozta meg. Itt is elképesztő begyorsulással a végén.

Az SP500 Index: A világ legismertebb részvénypiaci indikátora az internetbuborék csúcsán 1550 környékére emelkedett, majd a kijózanodás éveiben csúnyán beesett. A 2007. évi szárnyalás érdekes módon szinte pontosan ezt a szintet célozta meg. A vonósugár ismét működött!

sp chart 1

Mi adja a Nyugdíjas féle Halálcsillag-elmélet aktualitását? Éppen az S&P 500 index jelenlegi helyzete, hiszen 1515 pontos értékével alig több, mint 3 százalékra van a 2007. október 9-én beállított 1565 pontos csúcsától. Ha a halálcsillag elmélet működik, rövid időn belül új SP500 rekord kerül a címlapokra. Nem sok 3 százalék, de jó eséllyel meg lehet keresni.

sp chart 2

A fenti példák véletlenül úgy lettek összeválogatva, hogy az árfolyamok visszapattantak a mágikus szintekről, de ennek nem feltétlenül kell bekövetkeznie, csupán a mágikus értékek elérése a valószínű.