Okos pénz

A buta pénz után úgy tűnik itt az okos pénz is. Ma látványosan erősödni kezdett – minden előzmény nélkül! – a forint. Mit ad Isten, állítólag pont holnap derül ki, hogy az S&P felminősít-e minket. Úgy tűnik vannak akik tudják, vagy tudni vélik, hogy mi lesz a minősítés eredménye. Természetesen ez tiltott, bennfentes kereskedés lenne, ami nagyon csúnya dolog.

A sok tiltás ellenére mégis egy csomó piac tele van bennfentes kereskedőkkel, nem véletlen, hogy kialakult a pletykára venni, hírre adni” (buy the rumour, sell the fact) mondás. Számtalanszor láttam ezt hazai és külföldi eszközökben is: mindig voltak jól informált szereplők, akik már a hír megjelenése előtt beépítették a piaci árba a még nem is nyilvános információt. Ez az egyik oka, hogy érdemes a grafikonokat böngészni: a nyomaikat, eladásukat vagy vételüket, nem tudják titkolni, még ha nem is derül ki általában a kilétük.

Holnap okosabbak leszünk, és az is lehet hogy csak rárepültek néhányan a reményre, nem is minősítik fel Magyarországot. És ha felminősítik, az se számít nagyon, a minősítők teljesen haszontalanok, a leminősítésünk bóvliba teljes hülyeség volt, a magyar állam láthatóan tudja és akarja is teljesíteni a kötvényesek felé fennálló kötelezettségeit (mások felé nem feltétlenül, de az már egy másik történet).

***

IPO-hegyek: Alibaba/Norbi (általában a nagy IPO-láz nem szokott jót tenni a tőzsdéknek, nyilván akkor jönnek a bennfentesek, amikor jó drágán tudnak eladni). Az Alibaba, mint cég valószínűleg még mindig nagy fejlődés előtt áll, de a struktúra (a menedzsment azt csinál amit akar+valójában nem is Alibaba részvényt veszünk, hanem egy ehhez kapcsolódó jogot) gázos. Hosszútávra ilyet nem vennék, akkor se, ha várhatóan jól fog teljesíteni. nem tudnék nyugodtan aludni tőle. A Norbi részvényt meg nem tudom értelmezni, nincs is mit árazni rajta, a hiten múlik. Ha valaki elhiszi hogy robbanásszerű növekedés előtt áll a termékeik értékesítése Európában + (FONTOS!) azt is, hogy a főtulajdonosok kulturáltan bánnak velük, akkor elfogadható az ár. Ha ezekben nem hiszünk, akkor nem. Az előbbi feltételről lövésem sincs (de hiszem ha látom), az utóbbival kapcsolatban az elmúlt 5-10 év bevezetései kapcsán erős kételyei lehetnek a befektetőknek.

Sajnos főleg nem minőségi cégek, és nem igazán kisrészvényes-barát menedzsmentek érkeztek a tőzsdére. A NUL Nyrt. bevezetése kapcsán pedig a képlet egyszerû: a jelenlegi tulajdonosok kivesznek valamennyi pénzt, és az új beszállókkal megfinanszíroztatják a kockázatos nemzetközi terjeszkedést. Ha bejön a terjeszkedés, akkor egy nagyértékû cégben lesz többségi részesedésük, ha nem, akkor sem buknak rajta, sõt pluszban lesznek, mert valamennyi pénzt már most kiszednek. Ügyes kockázatkezelés.

***

USA makro: Habár a Fed pontgrafikonon (a hírhedett dot-chart:   3. oldal alja) azt lehet látni, hogy a jegybanki vezetők várakozásai szerint jövő év végére 1-2% között lesz az amerikai kamat, a piacok mégis csak 0,75%-os rátát áraznak. Ráadásul a Fed előrejelzése szerint 2017-re 3,5-4% lesz a kamatszint, mégis 2,6%-os hozamon van az amerikai 10-éves állampapírhozam. Két eset lehet: vagy a Fed téved, vagy a piacok. Bónusz: Esetleg mindkettő!

Úgy gondolom, hogy mind a piacok, mind a Fed alulbecsli az amerikai növekedési kilátásokat, és a kamatszint várható magasságát is.

***

Az olaj ismét 2-éves mélyponton. Hír nélkül. Illetve olyan hírekre, amitől az ember haja égnek áll (Irak, Szíria, Ukrajna, Líbia, stb.).  Úgy néz ki, hogy a fekete aranyból van bőven. Mindenesetre most éppen több, mint amire szükség van…

Forrás: www.zsiday.hu

 

Fotó: indulj.be