„Gratulálok, okosan megvédték a gazdákat” – csak 100 milliárd a bukó

Néhány nagyeszű magyar politikus 2012-ben kitalálta, hogy megvédi a gazdákat a gonosz kereskedőktől.  A gazdabarát akció keretében úgy módosították az ún. vis major szabályozást, hogy a gazdák különböző időjárási okokra hivatkozva minimális erőfeszítéssel, törvényesen megtagadhatták a termeltetési szerződések teljesítését. Ezek elméletileg arról szólnak, hogy a gazdák már a vetéskor lényegében határidőre eladják a várható termés egy részét fix áron, megszabadulva a későbbi árfolyamkockázattól. (Hasonló okokból vannak a másik oldalon a malmok, takarmánykeverők és egyéb gabonafelhasználók.)

Mivel az akár sok százmilliós szerződések teljesítésének megtagadásához nem kellett bírósági végzés, elég volt csupán egy kormány alá tartozó falugazdász igazolása, a gazdák éltek is a lehetőséggel. Sokkal nagyobb mértékben, mint amit az egyébként jelentős aszály indokolt.  Az előző év végén ötvenezerért leszerződött gabonát az agrárárak elszállásának köszönhetően inkább eladták az aratás után hetvenezerért. A termeltető-kereskedő „meg így járt”, a törvényekkel tökéletes összhangban.

Az üzenetet megértették a termeltetők, így a tavalyi év végén már nem kötöttek termeltetési szerződéseket. Csak a hülye köt olyan szerződést, ahol rosszul járhat. (Áresés esetén persze szállítani fognak a gazdák.) Termeltetési szerződés híján a gazdák csak az aratás után, prompt árakon adhatták el a gabonát 2013-ban. A baj csak az, hogy közben összeomlott a gabonapiac.
Chicagóban így alakult az elmúlt 15 hónapban a búza és a kukorica ára:

 

buza
A búza árának alakulása

 

kukorica
A kukorica árának alakulása

 

A gazdák bosszankodnak és várják a magasabb árakat. (Míg a magas árak az égből jönnek, az alacsony árakat a spekulánsokra és nem a túlkínálatra fogják), közben a fekete-tengeri régióban tapasztalható túlkínálat miatt az eddig oda irányuló nyugat-romániai termelés megindult Magyarország felé.

Ja, mi lett az atomfizikus képviselőből, aki kitalálta az egész bukórendszert? Nem fogják elhinni! Az agrárkamara elnöke. Még két ilyen akció és akár köztársasági elnök is lehet!