aug.
6
2015

Olaj, arany egyre megy. Vagy mégsem?

Stabil gazdasági növekedés Amerikában és Kínában, ennek megfelelően lassú, de biztos lábakon álló áremelkedést jósolnak a következő egy évre a Capital Economics nyersanyagpiaci szakértői. Az olaj- és aranypiaci specialistákat: Tom Pugh-t és Simona Gambarinit kérdeztük meg a piacok alakulásáról. Meglátásaik szerint Kína és az Egyesült Államok igényei hajtják fel rövid időn belül némileg az olajárakat, de sokkal inkább a nemesfémekét. Kína szilárd törekvése, hogy a jüant világpénzzé tegye. Ehhez óhatatlanul óriási aranykészleteket kell ismét felhalmoznia.

Zentai Péter: Azért választottam Önöket a nyersanyagpiacokon zajló folyamatok kommentálására, mert a nagy szakértők közül a Capital Economics készítette a legpontosabb előrejelzéseket az utóbbi években. A következő 12 hónapban hol lesz az olaj árának az alja és hol a teteje?
Tom PughTom Pugh: Ha az amerikai Kongresszus jóváhagyja az iráni atomprogram korlátozásáról és nemzetközi ellenőrzéséről szóló átfogó megállapodást, akkor a Brent olaj hordónkénti ára lemegy 45 dollárra. Akárhogyan alakul is ez a politikai játszma, a következő évben az olajárak mégis valamelyest felfelé fognak tendálni. 60 dollárnál magasabb árra nem számíthatunk. A korlátozott olajpiaci fellendülést az Egyesült Államok és Kína igényeinek gyarapodása fogja generálni…

Folyamatosan halad előre a technológiai megújulási folyamat a gazdaság minden szegletében. Sokkal kevesebb energiát igénylő gazdálkodás folyik mindenütt, betörnek a megújuló energiaforrások a reálgazdaságba…
Ez nyilvánvaló, de még legalább öt éven át nem képzelhető el olyan fellendülés bárhol a Földön, amelyhez ne kapcsolódna a nyersolajigény növekedése. Mindazonáltal tény, hogy az idő előrehaladtával tendenciaszerűen fogja lejjebb nyomni – a következő 10-20 évben – az olaj árát a technológiai megújuláshoz kapcsolódó termelékenység és az állandósuló hatékonyság-növekedés. Kínában már most is láthatjuk, hogy micsoda tempóban képesek csökkenteni egy-egy adott áru vagy szolgáltatás energiaköltségeit. Szüntelenül modernizálnak. Mi eközben azt hisszük, hogy Kína és Amerika olyan gyorsan és fenntarthatóan fog fejlődni a következő néhány évben, hogy emiatt egyelőre nem fog csökkenni szignifikánsan az energiaigényük.

A palaolaj és palagáz előretörése sem változtat a helyzeten?
Egyelőre nem. Sőt, ha 45 dollár alá nézne be a hordónkénti ár, akkor ez a fajta kitermelés lebénulna, a nyersolaj pedig megint drágulásba kezdene.

Miért esett az utóbbi hetekben jelentősen az olajár?
Azért, mert a befektetők elbizonytalanodtak Kína jövőjét illetően. A többség zűrzavart és gazdasági lassulást, következésképpen csökkenő olajigényt sejt a kínai tőzsdék zuhanása mögött.

Nincs igazuk?
Szerintünk azok a befektetők, akik ettől tartanak, tévednek. Mi optimisták vagyunk Kína gazdasági jövőjét illetően, úgy gondoljuk, hogy tartós és fenntartható a jelenlegi hétszázalékos éves gazdasági növekedés Kínában.

A közel- és közép-keleti háborúk, illetve az Iszlám Állam nevű képződmény elleni küzdelem miért nem befolyásolja az olajpiacot?
Azért nem, mert Líbia kivételével nincs háborúskodás olajlelőhelyek környékén. Irak parádés példa erre. Jóllehet Irak területének egyharmadát az iszlám terroristák ellenőrzik, Irak mégis képes arra, hogy minden korábbinál több olajat exportáljon, kitermelése csúcsokat döngessen. Miért? Azért, mert az olajlelőhelyei biztonságos körzetekben találhatóak.

Milyen korreláció köti össze az aranyat a nyersolajjal?
Simona GambariniSimona Gambarini: Mindenekelőtt az, hogy a nyersolaj árának esésével párhuzamosan olcsóbb az arany kitermelése. A bányászat ugyanis olajigényes. Ha az olaj drágul, akkor az arany emiatt is drágul, ha olcsóbbodik, akkor az arany unciánkénti ára ezt is tükrözi.

Feltételezem azonban, hogy nem csak emiatt esik – meglehetősen radikálisan – mostanság az arany ára…
A fő ok arra vezethető vissza, hogy nincs infláció a világban. Történetileg bizonyítható, hogy az arany iránti kereslet és kínálat alakulása meghatározó módon az inflációs világkörnyezet függvénye. Természetesen nagyobb, globálisnak tekinthető zűrzavarok vagy aranybányák környékén kitört polgárháborúk alaposan befolyásolhatják az aktuális helyzetet, de leginkább az infláció megléte vagy hiánya a lényeg..

Racionálisan és logikusan érvel, de a piacokon távolról sem a racionalitás vagy a logika diktál. A világ tőkepiacain komoly infláció van: részvények, ingatlanok drágulnak jóval nagyobb mértékben, mint ahogy azt a reálgazdaság állapota indokolná…
Ez vitathatatlan. Az arany ára azonban huzamosabb ideje lefelé tendál. Ezt nem tudjuk mással magyarázni, mint azzal, hogy az utóbbi időben elhalt az inflációtól való félelem. Persze, nincs ekkora „baj”. A fizikai, illetve az ékszerarany iránti kereslet stabil. Viszont az aranyhoz kapcsolódó részvények esetében, például az aranybánya-papírok terén komoly ársorvadási folyamat ment végbe.

Ennek a végén tartunk? Hol az ár alja, hol a teteje a következő 12 hónapban?
Az arany, színesfém befektetők a Fed (amerikai szövetségi jegybank) kamatlépéseit várják nagyon.
A következő forgatókönyvet prognosztizáljuk: az első, várhatóan csekélyke kamatemelés hatásaként az arany unciánkénti ára lesüllyed 1050 dollárig. Ez lesz szerintünk a jelenlegi periódus mélypontja. Utána azonban – felismervén, hogy egyenletesen és folyamatosan beindul a kamatemelési ciklus, és objektíve is lehetségessé válik az infláció kialakulása – az arany drágulni kezd. Az év végére 1200 dolláros, a jövő év decemberére pedig már 1400 dolláros unciánkénti árat tartunk valószínűnek.

Az ezüst és a platina ugyancsak az aranyhoz hasonlóan fog viselkedni?
Mi „bullish-ok” vagyunk az ezüstöt illetően. Véleményünk szerint az ezüst nagyobb karriert fog befutni az aranynál. A következő időszakban az ezüsttermelés 50 százalékát a gazdasági fellendülésben kulcsszerepet játszó „avantgarde” iparágakban használják majd fel ezáltal az ezüst iránti modern ipari igény kimondottan erősödni fog. A platina kapcsán nem lennék ennyire derűlátó, ez esetben az ékszerpiac egyik fő szereplőjéről van szó, az ékszer téma pedig számunkra enyhén szólva „trükkös” terület. A palladium a környezetkíméléssel és a zöld technológiákkal foglalkozó fejlesztésekben komoly szerepet játszik, így azt illetően inkább mernék optimista nyilatkozatot tenni.

Akkor sem értem, miért drágulna 1400 dollárig az arany a jövő esztendő végéig?
Kína és annak jegybankja miatt. A kínaiak aranykészlete – noha erről nem nyilatkoznak hivatalosan – történelmi mélyponton van. Egy ilyen helyzet nem lehet tartós Kínában, hiszen rendkívül erős –  kulturális okokkal magyarázható – a vonzalmuk a nemesfém iránt, biztonságérzetüket erősítő tényezőnek tartják, hogy nagy mennyiségű aranyat őrizzenek. Gazdaságuk erősödésnek indul, és ezzel párhuzamosan hozzálátnak az aranykészleteik feltöltéséhez. Ugyanezt fogja tenni India és – esetleges geopolitikai, illetve más drámákra felkészülve – Európa is. Szerintünk elkerülhetetlenül drágulni fog az arany…