Olajár csökkenés – Két legyet egy csapásra

olaj

De ex machina. Az olajárak drasztikus, közel 30 százalékos esése nem jöhetett volna jobbkor Európának. Az üzemanyagok csökkenő ára negatív adóként fogható fel a lakosság számára. A benzinkutaknál megspórolt pénz túlnyomó része ugyanis szinte azonnal elköltésre kerül más árukra vagy szolgáltatásokra. Az európai országok túlnyomó része (így Magyarország is) energiaimportőr, így egyértelmű nyertese a folyamatnak. Az árcsökkenés hatása Európában véleményem szerint meghaladja az EKB (Európai Központi Bank) lazítási politikájának eredményeit, mert ez utóbbi valahogy lassan szivárog át a fogyasztásba.

Nem csupán a „berozsdált” európai gazdaságnak áldás a nyersanyagok árcsökkenése, hanem a politikának is. Oroszországnak ugyanis az európai szankcióknál nagyságrendileg nagyobb veszteséget okoz legfőbb exportcikkének gyengélkedése. A költségvetési bevételek érzékelhető csökkenése kiegészülve az orosz vállalatok finanszírozásának külföldi ellehetetlenítésével komoly kihívás elé állítja Putyint, gyengítve pozícióját az ukrajnai helyzet vitájában. Egyetértek azokkal, akik az utóbbi időszak orosz agresszivitását összefüggésbe hozzák a Putyin által megújítani képtelen Oroszország „Katan” ország (tudják: ebben a játékban a fa, érc, búza a stratégiai árucikkek) nyilvánvaló gyengülésével. A külpolitikai konfliktusok pedig nagyrészt arra hivatottak, hogy eltereljék a lakosság figyelmét ez utóbbi tendenciáról.

nyugdijas-1

Socrates is készített az olajárcsökkenésről egy cikket az A lap legfrissebb számában Jólesően eső benzinár címmel. Részlet a tartalomból: Az elmúlt évek erőteljes áremelkedése, a már-már 500 forintot közelítő benzinár, a további drágulástól való félelem miatt sok autós gombóccal a torkában ült be négykerekűjébe, ám a nyári csúcsokról október közepéig bő 20 százalékot zuhanó olajár minden bizonnyal jobb kedvre deríti hazánk 3 millió személygépkocsijának tulajdonosait. Mielőtt megvásárolnánk álmaink terepjáróját és kiköltöznénk az elővárosok egyikébe, nézzük meg, mi várható a jövőben! A cikk foglalkozik az olajár jövőbeni alakulásával, azzal, hogy kik profitálhatnak ebből a tendenciából és kitér a palaolaj felfutásának következményeire is. A lapot keresse az újságárusoknál és a benzinkutakon!