Olajárháború, összeesküvés elmélet hívőknek

Van ez a három világhatalom, amely elég komoly mennyiségben termel kőolajat. Szaúd-Arábia, Oroszország és az USA. Ebben a sorrendben állnak a költséghatékonyság terén is. A szaúdi olajmezők nagyon olcsó olajat biztosítanak, Oroszország kicsit kevésbé szerencsés helyzetből gazdálkodik, míg az Egyesült Államok vállalatainak helyi lehetőségei jóval korlátozottabbak, költségesebbek, vagy a palaolaj (oil-shale oil) révén bonyolultabbak.

Az USA sokáig függőségben élt az „öbölmenti” olajtól, de most az új technológiáknak, és a vállalati hitelekből alaposan felfújt olajfúrási lázának köszönhetően, nagyrészt energiafüggetlen lett. A szaúdiak pozíciója relatíve gyengült. Ugyanakkor, Szaúd-Arábia és az USA hagyományosan nagy barátságban élnek. Szoros katonai és pénzügyi együttműködés fűzi össze a két országot. A legkevésbé sem állnának elő olyan fenyegetésekkel nyilvánosan, amely a másik ellen irányul.

Az aktuális tőkepiaci összeomlással párhuzamosan egyszer csak megjelent Oroszország egy olajárháború ötletével. Célja pedig az amerikai konkurencia csődbe rántása lenne. Ezt még ki is mondják, tehát nem itt kezdődik az összeesküvés elmélet.

Ám erre válaszul Szaúd-Arábia mit tesz? Nyilvánosan válaszcsapást hirdet az orosz törekvések ellen. No de hogyan? Még lejjebb nyomja az olaj árát. Végül pedig kérdem én, ki is kerül csődveszélybe a leghamarabb az alacsony olajár okán?

Forrás: nasdaq.com