Olvasói levél

Múlt heti, a sokak számára nem létező reálbér emelkedéssel foglalkozó cikkünkre jött az alábbi olvasói vélemény. Egy magyar, vidéki orvosi egyetem végzős diákja írja le igen információdús levelében azt, hogy milyen választási lehetőségek állnak rendelkezésére, amelyet minimálisan szerkesztve, kérésére név nélkül leközlünk.

Tisztelt Alapblog Szerkesztőség, Alapkezelő!

Rendszeres olvasójukként engedjék meg, hogy gratuláljak Önöknek kiváló oldalukhoz. Kiváló cikkeket közölnek nap, mint nap. Részemről ehhez szeretnék hozzászólni vagy kérdezni, akár a szerzőtől, amennyiben ez lehetséges.

Tisztelt Travolta,

nagyon leegyszerűsített számításokkal is messzemenő következtetései szerintem is helytállóak. Ez esetben a jelenlegi lakáspiaci áremelkedés egyfajta „short squeeze”-nek* felel meg. Az, hogy a fogyasztói kosár 30%-a köthető lakásárakhoz, csak a még nem kivándorolt honfitársainkra vonatkozik. A már kivándoroltaknál ez az arány jóval alacsonyabb. Itt van például az a helyzet, amikor a fiatalok úgy mennek ki dolgozni felszolgálóként, takarítónak vagy bármi másnak Ausztriába, mondjuk hotelba, hogy teljes ellátást kapnak, valamint saját szobát, ahol lakhatnak, ergo a lakhatás mint költség legfeljebb a bérükben jelentkezhet.
Személyes tapasztalat, hogy Vorarlbergben (Ausztria legnyugatibb része, a lichtensteini határ közelében – Szerk.) a szállodaiparban dolgozó vendégmunkások átlagosan 20%-kal nagyobb bért kapnak, mint kelet-ausztriai kollégiáik. Még Ausztrián belül is érvényesül a nyugati „elszívó” hatás. A hotelban, ahol tavaly dolgoztam, bruttó 2500 eurós alapbért kínálva sem találnak megfelelő munkaerőt (erre jön még rá a klasszikus borravaló, igaz 6 napot kell dolgozni 5 helyett egy héten).

Lehet erre azt mondani, hogy ezek csupán idénymunkák, mégis egyre több szálloda kínál a nyári és téli szezon között kedvezményes szezonközi lakhatást dolgozóinak (200 euró/hó), ezzel is maguknál tartva a dolgozókat a következő idényre. Nem beszélve az olyan szállodákról, amelyek egész évben nyitva vannak. Lech am Arlbergben (ugyanaz a nyugati régió – Szerk.) egyébként még a helyi Sparban is magyarok dolgoznak hasonló feltételekkel, mint a szállodákban, ezért már Ausztria bizonyos területein a kiskereskedelemben is le lehet a lakhatási fogyasztói kosarat redukálni 0-ra.

Én most végzek jelenleg az egyik vidéki orvosi egyetemen. Gondolatkísérlet: ma Magyarországon a nettó rezidensi alapbérem 136 ezer forint lenne havonta. Az első félévben nincs se ügyelet, se ösztöndíj, aminek a kifizetése amúgy is akadozik (az ügyeleti pénz maximum 80 ezer Ft/hó átlagosan egy osztályon heti 1 ügyelettel számolva és ez még a jobbik eset, mert ekkor a rezidens megkapja a szakorvosi órabért). Tekintettel arra, hogy ma Budapesten egy átlagos albérlet kórházhoz közeli helyeken rezsivel együtt 140-150 ezer forint körül alakul, minden kétséget kizárólag az ember marad vidéken, hacsak a családja nem vásárolt korábban egy lakást a megtakarításaiból. Ez nem is jelent gondot, legalább nem kell naponta 2 órákat BKV-val közlekedni össze-vissza.

Felmerül viszont az emberben a kérdés, hogy Vorarlbergben (ha már egyszer volt az ember egy helyen, inkább ott néz körbe lehetőségek után kutatva) ugyanezen munkáért, évi bruttó 73 ezer eurós fizetésért (plusz 13. és 14. havi bérrel és ügyeleti pótlékkal), kedvezményes szolgálati lakással (500 euró/hó – ezt vessétek össze a fenti pesti árral), napi egyszeri ingyenes étkeztetéssel a munkahelyen, ingyenes szezonális síbérlettel és – ami a legfontosabb – a magyarországihoz képest plusz 12 nap évi szabadsággal számolva mégis mit fogok választani? De a kelet-ausztriai Neunkirchenben sem kevesebb a bruttó fizetés 65 ezer eurónál (plusz ügyeleti pótlék), amit tovább kompenzálhatok, ha Magyarországon lakom és átjárok dolgozni.

Ha még a neunkircheni esethez CSOK is társul, nem hiszem, hogy olyan rossz lehetőségek adódnának. Persze ez sajnos nem mindenkinek adatik meg.

Üdvözlettel: Egy olvasó

Ui.: Ha érdekes, az utóbbi napokban tovább érdeklődtem az orvosi fizetéseket illetően, elvégre a júniusi diplomaosztóra már az évfolyam 90%-ának rendre van állása, mindenki keresi a számára legjobb lehetőségeket. A rezidensi ügyeleti díj kórházanként és osztályonként különböző, de átlagosan bruttó 900-1200 Ft/óradíjjal ketyeg (egy ügyelet 16 órás, amit megelőz egy 8 órás alap műszak). A vidéki egyetemi klinikákon pedig terjed az a szerződéstervezet az újonnan a rendszerbe lépők esetén, hogy havi 2 ügyeletet ingyen kell vállalni, amit az egyetemi oktatómunka utáni plusz juttatással kompenzálnak. Elvileg.

*A short-squeeze az a jelenség, amikor egy részvény shortolói valamiért egyszerre és gyorsan akarják visszavásárolni a korábban eladott részvényeiket. A hirtelen jött kereslethez a kínálat elégtelen lesz, ami aztán pánikszerű vásárláshoz és villámgyors áremelkedéshez vezet. A hasonlat a budapesti ingatlanpiaccal igen jól megállja a helyét (Szerk.)