OLVASÓINK KÉRDEZTÉK, VÁLASZOLUNK – A HOLD ALAPKEZELŐ MŰKÖDÉSE

Hogyan biztosítják, hogy a cégen belül elkerüljék a homogén gondolkozást?

Ez egy nagyon fontos kérdés, hiszen ez alapvető kritérium a jó hosszú távú eredményekhez. Próbáljuk egyrészt a világképünket összevetni más alapkezelőkével, gondolkodva a különbségek okán. Másrészt megpróbálunk szándékosan „belekötni” egymás véleményébe, keresve az elmélet, világkép gyenge pontját. Szerencsére a HOLD Alapkezelőnél vannak olyan csapatok, amelyek más elemzéseket, írásokat, blogokat olvasnak, így tudjuk valamelyest függetleníteni a gondolatainkat és rendszeresen ütköztetni azokat.

Alapvetően pesszimisták a részvényárfolyamokra. De mi van, ha 1, 2 3 év múlva is még emelkedik az S&P 500. Lehet olyan?

Természetesen lehet, semmi sem lehetetlen, de bízunk benne, hogy nem így van. Ez a ciklus az egyik (bizonyos tekintetben már a leghosszabbnak számít az elmúlt században. Egyre több jel utal arra, hogy egyrészt az USA-ban a ciklus késői szakaszában vagyunk (pl. invertálódó hozamgörbe), másrészt pedig a kínai adósságprobléma kezelése egyre problémásabbá válik a keleti ország gazdaságpolitikai számára. Úgy érezzük, hogy ezek a kockázatok nem tükröződnek a részvénypiacok és más tőkepiaci instrumentumok egy számottevő részében, ugyanis az elmúlt 10 év tőkepiaci eszközáremelkedése túlzottan elbizakodottá tette a befektetői társadalom döntő többségét. Persze a piacok lendületének ereje nem elhanyagolható, de látunk jeleket arra, hogy ez lassan megtörőben van. Meg kell azonban azt is jegyezni, hogy 2018 januárja óta számos részvény árfolyama jelentősen esett, árazva kisebb-nagyobb részt a globális lassulás kockázataiból. Ezek között egy érték alapon gondolkodó befektetőnek már érdemes keresgélni. Mi is ezt tesszük és próbálunk a vonzóbb megtérülést biztosító papírokból vásárolni.

Az az érzésem, hogy mindannyian alábecsüljük azt a pénzmennyiséget, amit a gazdaságba nyomtak az elmúlt években a világon. Sokkal hosszabb lesz a mostani vergődés, mint korábban.

Valóban, a legutóbbi válság kezelése során minden eddiginél nagyobb mennyiségű pénzt pumpáltak a rendszerbe. Azonban a monetáris szigorítás a mennyiségi lazítás leállításával, az amerikai jegybank mérlegfőösszegének csökkentésével, valamint néhány országban (és legfontosabbként az USA-ban) kamatemelésekkel már egy ideje tart. Fontos látni, hogy a pénzmennyiség felnövelése nem a reálgazdaságra, hanem az eszközárakra hatott, a fogyasztói árak nem szálltak el, ellenben az eszközárak igen. Ezért is gondoljuk azt, hogy a monetáris szigorításnak idővel az eszközárakon is meg kell látszódnia. Végül nem szabad azt sem elfelejteni, hogy az elmúlt évtized globális hitelállomány növekedésének több, mint a fele Kínából jött. Így a legfontosabb az, hogy Kínában mi történik. Ott pedig gigantikus hitelbuborék fúvódott, aminek előbb-utóbb meglesznek a negatív következményei.

Forrás: BIS; Bloomberg

Forrás: BIS; Bloomberg

Jó reálhozam elérése érdekében a kockázatosabb abszolút hozamú alapjaik szemléletét tervezik-e value helyett inkább opportunistára változtatni?

Nem szeretnénk változtatni a hosszú távon jól működő stratégián. Tipikus hiba szokott lenni, hogy a befektetők változtatnak a stílusukon, amit rendszerint a legrosszabb időpontban tesznek meg. A value rövidtávon nem vonzó stratégia, de épp emiatt tud hosszú távon működni, ugyanis a rövidtávot a befektetők többsége fontosabbnak gondolja, és emiatt kerüli ezt a stratégiát.