Olvasóink kérdezték, válaszolunk: Gyengül a forint, lehet baja a MÁP Plusznak?


Röviden nem, nem lehet baj a MÁP+ visszafizetésével.


A kérdés vélhetően azért merülhet fel, mert a vírus gazdasági sokkját elkerülendő, a világ jegybankjai és kormányai egyre nagyobb elánnal kezdik szórni a pénzt. Ebből – reményeink szerint – a magyar állam sem vonja majd ki magát. Erre utal az MNB által hirdetett hiteltörlesztési moratórium, amit még további lépések követhetnek. (És követnek is, azóta öt azonnali intézkedést jelentett be a kormány – a szerk.) Ez a bejelentés erősen köthető ahhoz a forintgyengüléshez, amit az euróval, vagy a román lejjel szemben látunk ezekben a napokban. De ez nem meglepő, ha (a vélt, vagy valós) pénznyomtatás miatt több lesz a forint, csökken az ára. Amennyiben a zlotyihoz hasonlítjuk, akkor a forint stabil – ugyanis a lengyelek kedden 50 bázisponttal, 1%-ra csökkentették az alapkamatot, azaz ők is nyomtatják a zlotyit.

A MÁP Plusz visszafizetéséhez azonban a forint gyengeségének semmi köze. Sőt, kis túlzással, pont ez ellen lett kitalálva a MÁP Plusz! Amikor megjelent, akkor sokat foglalkoztunk a hátrányaival, amelyekből a legkézenfekvőbb, hogy milyen drága az adófizetőnek. A nagy előnyének akkor is az látszott, hogy forintban finanszírozott államadósságot eredményez. Persze, merült fel a kérdés, mennyi pénzt érdemes elkölteni békeidőben arra, hogy a vészhelyzetben nagyobb biztonságban legyünk? Nem tudjuk a választ, csak azt, hogy most jöhetnek el azok az idők, amikor ennek a drágán épített gátnak a védelmét élvezi az ország, amitől meg lehet tenni, hogy elsőként reagáljon a kormány a recesszióra. Viszont ha az adósságállomány még mindig devizában lenne denominálva, akkor vagy gazdaságsegítő intézkedéseket nem lehetne megtenni, vagy akkor aztán igazán gyengülne a forint (hiszen egyre valószínűtlenebbé válna, hogy vissza tudja fizetni a devizahiteleit). A forintban denominált hitelből viszont bármennyit vissza tud fizetni, csak jegybanki nyomda kapacitás kérdése, azaz nincs olyan, hogy nincs elég forint a MÁP Plusz kifizetésére. De, van. Persze, a forint gyengülhet tőle, de ez csak annyit jelent, hogy a MÁP Pluszért stabilan megkapott forintjaink majd euróban kevesebbet fognak érni, ha így marad.

De nem is kell, hogy így maradjon, ha feltesszük, hogy most a nyomtatásban látszólag előreszaladt magyar és lengyel deviza mellé idővel felzárkózik a világ is. A nagy kérdés nem az, hogy ki nyomtat. Mindenki nyomtat. Hanem, hogy ki mennyire nyomtat a többiekhez képest a piac percepciója szerint. Ebben Magyarország előreszaladt (de baj ez?), ezért jelenleg a forint gyengül. Majd fog erősödni is.