OLVASÓINK KÉRDEZTÉK, VÁLASZOLUNK – Home office hatása az ingatlanpiacra

Mi lesz a Graphisoft Park részvényekkel? (Mivel a home office nagyobb arányú lesz hosszabb távon is). Pl. a SC-kben most általános 80%-os irodai asztal/fő mutató akár 50% alá is mehet.

A nemrégiben megjelent Bojár Gábor interjú szerintünk kifejezetten jó gondolatokat tartalmaz ezzel a kérdéssel kapcsolatban.

Azzal vitatkoznék, hogy a home office térnyerése drasztikusan csökkentené az irodák iránti igényt. Valamennyire biztos, de attól, hogy otthonról többet tudok dolgozni, még nem mondanék le, a munkahelyi íróasztalomról. Szerintetek hogy fog alakulni a home office elterjedésének következménye az irodára nézve, irodák változása a poszt-vírus világban stb.?

Az újfajta koronavírus okozta járvány véleményünk szerint is felgyorsíthatja az irodapiacon eddig is zajló trendeket. Az elmúlt években már folyamatosan csökkent az egy dolgozóra eső irodaterület nagysága. Ez a trend most a home office további térnyerésével vélhetően felgyorsul, hiszen a vállalatok és munkavállalók tömege próbálta ki sikerrel az ilyen jellegű megoldásokat és élvezte az otthoni munka előnyeit. A felmérések szerint egyébként a munkavállalók többsége szívesen dolgozna otthonról többet a jövőben. Ugyanakkor a menedzsmenteket megkérdezve a helyzet már nem ennyire egyértelmű, ami érthető, hiszen az otthoni dolgozók koordinálása és számonkérése az ő feladatuk és felelősségük, ők többségében egyébként a régi megoldás hívei. Márpedig a döntésnél az ő szavuk lesz mérvadóbb, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a munkanélküliség növekedésével a következő időszakban vélhetően romlik majd a munkavállalók alkupozíciója. Ráadásul a cégek árbevételéhez mérten az irodabérleti költség jellemzően elég alacsony, így a profitra gyakorolt hatása ritkán érdemi. Ráadásul a részidőben otthonról dolgozók esetében is szükség lehet az irodai infrastruktúra egy jó részére. Így a földindulásszerű átalakulás szerintem rövid távon elmarad, de a következő években vélhetően sokkal kevesebb új fejlesztésre lesz szükség és a bérbeadók számára is keményebb tárgyalások következnek az irodaszerződések lejáratakor.

A bérleti díjak, irodák, logisztikai csarnokok, éttermek és ezek kihatása milyen lesz az ágazatokra?

Véleményünk szerint az éttermek terén inkább átmeneti jelenségről lesz szó, esetükben a helyettesíthetőség elég kicsi, illetve a kereslet jelentős része vélhetően a gazdasági növekedéstől és a foglalkoztatottak számától függ. Az irodák tekintetében valószínűleg sokkal nehezebb tárgyalások következnek majd bérbeadói oldalról, de szerintünk, ha nem lesz drasztikus átállás a home office intézményére (lásd előző kérdés), akkor a kínálati oldal alkalmazkodni fog az új trendekhez, vélhetően sokkal kevesebb új iroda épül majd. A logisztikai területen folytatódik majd a korábbi, online kereskedelem térnyerésével összefüggő trend, ám a kínálati oldal vélhetően itt elég rugalmasan tud majd reagálni, így a bérleti díjak érdemi emelkedésére nem számítok.