Olvasóink kérdezték, válaszolunk – Koronavírus

Hogyan alakulhat a vállalatok működésének változása a koronavírus alatt és után?

A vírus alatt a legfontosabb változások egyike a home office hatalmas előretörése, ami hosszabb távú következményekkel is rendelkezhet az irodapiacra. Emellett a termelésben nagyobb távolságot kell tartani az egészségügyi előírások miatt, ami termelékenység vesztéssel jár. A vírus soha nem látott mértékű megálláshoz vezetett a globális gazdasági aktivitásban, ami rengeteg vállalat esetében a likviditásszűke menedzselését helyezte a fő fókuszba.

A hosszú távú hatásokat nézve talán a legfontosabb következmény a beszállítói láncok újragondolása. Már a kínai-amerikai kereskedelmi háború is előtérbe hozta ezt a témát, de Kína februári teljes leállása ismét rádöbbentette a vállalatokat az egyoldalú függőségükre. Alighanem sokan próbálnak majd rövidíteni, közelebb hozni és diverzifikálni a beszállítói láncukon és vélhetően a készletszintek is magasabbak lesznek ezután, előtérbe helyezve a biztonságot.

Milyen lesz a globalizáció a válság után? Hogyan látják a globalizáció további fejlődését vagy visszafejlődését rövid és középtávon?

Úgy véljük, a fejlett világban a vagyoni és a jövedelmi különbségek eljutottak egy olyan pontig, ahol a választók többsége elégedetlen és változást akar. A választói akaratra alapvetően két válasz születhet: vagy a „külföldtől” vagy a hazai gazdagoktól kell elvenni a vagyont. Előbbi külső ellenségkép keresését, a geopolitikai feszültségek fokozódását, utóbbi a gazdaságpolitikai irány balra tolódását (nagyobb szabályozás, több adó, erősebb állam) eredményezi. Emellett Kína gazdasági (és katonai) ereje egyre közelíti az USA-ét (még akkor is, ha jelenleg még számottevő a különbség), ami idővel borítékolja a geopolitikai feszültségek éleződését. Ezek összességében a globalizáció ellen ható folyamatok, amelyek strukturális változásokat okozhatnak.

Emellett a COVID-19 által okozott válság is vélhetően olyan reakciókat eredményez majd, amelyek csökkentik a globalizációt, mérséklik annak előnyeit. Eddig a globalizáció eredményeképpen a gazdasági szereplők hatalmas hatékonyságnövekedést értek el, de innentől a hatékonyság mellett megnő a biztonság szerepe, értéke. Az ellátásbiztonság javítása érdekében vélhetőn nagyobb készletekkel, kisebb adóssággal és több beszállítóval, diverzifikáltabb beszállítói lánccal szeretnének majd működni a vállalatok. Valószínűleg ez is csökkenti majd a globalizációt és annak előnyeit.

Befellegzett-e a Sharing Economy-nak a COVID-19 hatására?

A koronavírus egyértelműen visszaveti az utóbbi időben előretörő sharing economy-t, aminek a működésének alapvető feltétele a bizalom. Ez veszett most el. Aki teheti most saját autóval jár dolgozni, az idegenekkel való mindennemű közösködést mindenki kerüli. A vírus okozta félelmek hatására felértékelődött a biztonság szerepe a költséghatékonysággal szemben. Véleményünk szerint azonban a sharing economy előnyei nem szűntek meg, a kockázatok csökkenésével és a félelem leépülésével, egyre többen térnek majd vissza a sharing economy-hoz. A visszatérést bizonyos rétegek, nem is önszántukból, hanem kényszerből fogják megtenni, a kieső jövedelmük pótlására.