OLVASÓINK KÉRDEZTÉK, VÁLASZOLUNK – NYERSANYAGPIACOK

Mi a helyzet az olajon kívüli nyersanyagpiacokkal?

A mezőgazdasági nyersanyagok kérdésében az időjárás mindig egy kiszámíthatatlan faktort jelent. Így van ez a cukor esetében is, ahol a kedvezőtlen decemberi indiai időjárás jelentősen visszavetette az ország termését. A legjelentősebb termelőnek számító Brazília esetében pedig meglepő módon a magas olajárak hathatnak a cukortermelés csökkenésének irányába. A cukornádból a nyers cukor mellett etanol is készíthető, magas olajárak esetén pedig gazdaságosabb ezt az üzemanyagot használni. Így a brazil cukornád termés nagy részben kerülhet ilyen jellegű felhasználásra. Ezeknek a tényezőknek az eredőjeként valószínű, hogy a tavaly látott rekord méretű cukorpiaci többlettermelés el fog tűnni, sőt, akár még deficites piac is elképzelhető, ami felfelé hajthatja az árakat globálisan.

Hasonlóan nehéz előre jelezni a többi mezőgazdasági termék árának alakulását.
A kukorica és szója estében az Ázsiában terjedő sertésinfluenza csökkenti a keresletet. Emiatt a globális kereslet 3-4%-a esik ki. A kínálatot azonban ennél is jobban visszavágta a kedvezőtlenül csapadékos amerikai időjárás, így az árak több mint 20%-kal emelkedtek (a nyári hónapokban – a szerk.) május közepe óta. A jelenlegi helyzet szerint Dél-Amerikában a sokéves átlagot meghaladóan jó termés ígérkezik, így az év második felében, amikor ezek a mezők learatásra kerülnek, csökkenhet az agrárpiaci termékeken a nyomás.

A szén esetében több faktor is a gyengülés irányába hatott. Kínában önmagában is csökkent a kereslet. Európában pedig az enyhe tél miatt leesett a gáz ára. A magas szén-dioxid árak miatt így az erőműveknek jobban megéri gázzal üzemelni, elmozdult a termelési mix a gázos erőművek felé, így a kontinensen emiatt csökkent a szén kereslete. Emellett a gazdaság általános lassulása sem kecsegtet túl sok jóval rövidtávon.

A vasérc piacán a januári brazil gátszakadás miatt kieső termelés miatt szaladtak el az árak. Ennek pótlására több, korábban bezárt bánya is újranyitásra fog kerülni a közeljövőben, főleg Kínában. Így a mostani 97 dolláros tonnánkénti ár (a válasz írásának napján – a szerk.) vélhetően csökkenni fog az év végére, de a fennmaradó deficit miatt az egyensúlyinak gondolt 60-70 dolláros árszint elérése a közeljövőben nem valószínű. Hosszabb távon az építkezésvezérelt Kínai gazdaság lassulása lefelé nyomhatja az acélárakat, és így a vasérc árát is.

A réz esetében jelenleg hatalmas beruházási boom van a bányatársaságok körében. Erre a következő 5-6 évben kifulladó bányák pótlása miatt van szükség. A pótlás azonban csak akkor indokolt, ha a réz kereslete a mostani ütemben nő tovább. Ebben a kérdésben pedig vannak aggályaink. – Muhi Gergő