Olvasóink kérdezték, válaszolunk – Portfólió menedzsment, befektetések

Bizonyított-e a válságban az aktív vagyonkezelés előnye vagy a passzív alapok további előretörése várható?

Általánosságban elmondható, hogy a problémamentes, alacsony volatilitású emelkedéssel jellemezhető világ inkább a passzív stratégiáknak kedvez, míg egy volatilis, gyorsan változó, válságokkal tarkított világban felértékelődik az aktív kezelés, ha jól tudják csinálni. A mostani válságban nehéz általánosságban beszélni, még nem láttunk átfogó teljesítmény-összehasonlításokat, de a mi esetünkben elmondható, hogy az esést óvatos pozícionáltsággal elég jól át tudtuk vészelni alacsony veszteségekkel, miközben márciusban jó árakon kockázatot tudtunk növelni, így összességében a vagyonkezelt portfólióink idén nulla – kis pozitív hozammal rendelkeznek, míg a passzív vegyes kockázatú portfóliók még a komoly felpattanás után is érdemi mínuszban vannak.

Hogyan válasszak befektetési alapot? Mit nem szabad tenni a befektetésekkel egy hasonló helyzet alatt (pl. hirtelen ki-beugrálás alapokból). A diverzifikációról is jó lenne többet tudni. Mi a helyes befektetői viselkedés most?

A befektetési alap választása nem könnyű, ez a cikkünk részletesen elmagyarázza, amit tudni érdemes békeidőkben – ebben a cikkben a diverzifikációval is foglalkozunk. Ha a mostani volatilis időszakra vonatkozik a kérdés, arra nem könnyű válaszolni – részben azért, mert ez a válasz hétről hétre változik. Most, júniusban már inkább eufória van, mint pánik.
De pánikhelyzetekre három hüvelykujj-szabály:

  1. Pánikban hosszú távra jó venni, ha eléggé diverzifikál az ember (és így elkerüli a pont csődbe menő vállalatok veszélyét), de csak olyan pénzből biztonságos, amire előreláthatólag 5 évig nem lesz szükség.
  2. Nem szabad egyszerre elkölteni minden erre szánt pénzt.
  3. Tőkeáttétel használata tilos.

A ki-be ugrálás veszélyeit pedig ez a cikkünk járja jól körbe. A lényege: az ügyfeleink, akik adták-vették a HOLD 2000 alapunkat évente (!) átlagosan 6 százalékponttal alacsonyabb hozamhoz jutottak, mintha folyamatosan tartották volna.