OneCoin tanulságok

A hamis kriptopénz körüli csalás felgöngyölítése elismerésre méltó nemzetközi összefogással folyik. Vajon a Magyarországon alkalmazott ügynökeiknek van aggódnivalója? Tavaly óta a hazai jogszabályi környezet büntethetővé tette a simlis befektetési sémák értékesítését. A OneCoin nevű kriptopénznek hazudott piramisjáték pedig egyértelműen ilyen volt. Talán azáltal, hogy a cég 2017-ben bedőlt, nálunk pedig a törvényalkotók csak 2018-tól szigorították ezt a területet, mindenki fátylat boríthat a múltra.

Nem kívánom az egész történetet elmesélni. Nagyon jól összefoglalták itt. https://www.portfolio.hu/befektetes/ongondoskodas/tobb-mint-1000-milliard-forintot-egetett-el-a-magyarorszagon-is-hodito-piramisjatek-megusszak-a-bunosok.1.315497.html

Néhány dologra hívnám csak fel a figyelmet. Például érdekes, hogy a begyűjtött 4 milliárd dollárból 2 milliárd Kínában jött össze. Az is érdekes viszont, hogy csak Kínában sikerült a pénz túlnyomó többségét a hatóságoknak megtalálniuk. Tehát, ott lehet ilyen sémával a legtöbbet eltulajdonítani az emberektől, azonban nem lehet meglógni a lopott pénzzel a tőkekorlátozások miatt.

Az is tanulságos, hogy milyen szinten lehet szakértőnek eladni egy csaló cégvezetőt (Ruja Ignatova Forbes címlapra került, oxfordi diplomás kriptozseninek hazudta magát, az Economist meghívta konferencia előadónak…). Őszinte lelkesedéssel megtalált engem is 2016-2017 táján több ismerősöm azzal, hogy OneCoin-ba fektessek. Jellemzően ugyanazok az emberek, akik életvitelszerűen hálózatos értékesítésben éltek. Előtte pénzügyi közvetítőnek próbáltak beszervezni, vagy Lyoness kártyát adni nekem. Esetleg az Oxiglobe vagy Botanoo nevű „karbonkredit kereskedőbe” hívtak befektetni. Félve tekintek az elé, hogy legközelebb mit értékesítenek majd. És a jó barátok esetében persze aggodalommal figyelem, hogy ha valami olyanba húzzák be őket legközelebb, ami utólag illegálisnak bizonyul, akkor hogyan kell felelniük mindezért.

Ha jut a kedves olvasónak ideje belepillantani abba, hogy milyen módon értékesítik ezeket az eszközöket, akkor ajánlom az alábbi prezentáció végigpörgetését. 79 dián (köztük videókon) keresztül először leterhelik a hallgatóság agyát teljesen, hogy jól elfáradjon. Csupa igaz állítást fogalmaznak meg tucatnyi adattal arról, hogy a környezetszennyezés milyen szörnyű, az államok és mi emberek milyen sokat kell tegyünk ez ellen. És a vége az, hogy egy ilyen szép cél mentén keress pénzt azzal, hogy „ideadod nekünk”. De azt jogilag sosem fejtik ki alaposan, hogy milyen befektetési formáról lesz szó:

https://prezi.com/-ye-vr3ow05v/oxiglobe-hu/