Önvezetés IKEA-módra

Növelik a közlekedés biztonságát, javítják a levegő minőségét, nagyobb kényelmet, jobb hatékonyságot és összességében kisebb környezeti szennyezést eredményeznek, miközben sokkal több embernek kínálnak, akár személyre szabott mobilitást. Ilyen és ehhez hasonló gondolatok jutnak eszünkbe manapság, amikor az önvezető járművekről beszélünk. Mindez természetesen igaz is, mégis azt gondolom, hogy ma még messze nem látjuk tisztán, milyen távlatokat nyit majd meg mindennapi életünkben az önvezető autók forradalma.

Viszont sejtésünk már lehet róla. Főleg akkor, amikor olyan ambiciózus tervekről kapunk hírt, mint az IKEA nem rég publikált – egyelőre gondolatébresztőnek szánt – ötletei. A svédek elképzelései – szövetkezve a Space10 „Spaces on Wheels” („Guruló Terek”) projektjével – pedig messze túlmutatnak az előbb felsorolt jellemzőkön.

Habár ma még a „hagyományos önvezető autók” sem széria-érettek, a svédek máris tovább gondolták a jövőt. Szakembereik azt vizsgálják, hogy az önvezető technológia miként javíthat az emberek életminőségén, avagy az autonóm járművek miként tehetnék még élhetőbbé mindennapjainkat. Önvezetés a még teljesebb életért. Miért is ne!

Az szinte már borítékolható, hogy az önvezető technológiának köszönhetően teljesen át fog alakulni a jövő járműveinek belső tere. Mivel sofőrre többé már nem lesz szükség, egészen biztosan lesznek majd olyan járművek is, amelyek nem követik majd a hagyományos – egy-, két- vagy három sorban előre néző üléses – elrendezést.

Természetesen az IKEA koncepciói sem nevezhetők hagyományosnak. Esetükben a személyszállítás mint elsődleges funkció teljesen háttérbe szorul, ezzel szemben olyan hasznos funkciókkal látták el a most bemutatott járműveiket, mint például iroda, kávézó, zöldséges, „időszakos bolt”, játékterem, hotel szoba, vagy akár az önvezető betegágy-drónnal kiegészített mobil „kórház”. Szép, izgalmas és nem is olyan távoli új világ.

Azok számára, akik mélyebben is érdeklődnek a „Spaces on Wheels” projekt, avagy a városi mobilitás jövőbeni fejlesztései iránt, javaslom, töltsék le az egyelőre csak iOS eszközökön elérhető Space10 mobil alkalmazást. Én már megtettem.

A kiemelt kép forrása: medium.com