OPEC az USA-nak: Kérjük, pumpáljatok kevesebb olajat!

Itt egy sok szempontból tanulságos cikk az OPEC és az olajpiac működésével kapcsolatban. A címben említett könyörgés ugyan klikkelésvadász túlzás, de az valóban benne van az OPEC havi kiadványában, hogy a világ olajpiacának kiegyensúlyozásához „az összes olajtermelő kollektív erőfeszítéseire van szükség, ami nem csak az egyes országok előnyére válna, de a világgazdaság egészének általános prosperitásához is hozzájárulna.” Ez a mondat szerintem sok sebből vérzik.

Lelkes ismerőseim közt időnként körbeszalad egy-egy olyan (jellemzően magyar) feltalálónak a története, aki már régen kitalálta az éghető vizet, a rák ellenszerét vagy a fából vaskarikát, csak az ármányos árnyékhatalmak nem hagyják érvényesülni. Szerintem ezekre józan ember legyint, hiszen egy Teslába egy csepp olajat sem kell tankolni, Elon Musk mégse retteg az OPEC mesterlövészeitől. De a fenti mondat elbizonytalanított.

Képzeljük el, hogy valaki kitalál egy üzemanyagot, amivel a korábbihoz képest fél áron közlekedhetünk! Ráadásul nem is kell kifejleszteni, beszerezni új közlekedési eszközöket és struktúrát, mert a régi autókkal is teljesen kompatibilis! Nos, valami ilyesmi „forradalmi újítás” történt 2014-15-ben, amikor az olaj ára nagyságrendileg megfelezett*. Csak nem magát az üzemanyagot cserélte le a technológiai haladás, hanem az olaj kínálati és keresleti oldalára ható erőket rendezte át drasztikusan.
Az árzuhanást felfoghatjuk tehát egyfajta technikai fejlődésnek (és egyben a technikai fejlődés általában, hosszú távon árzuhanást jelent). Csak akkor vajon miért hivatkozik a világgazdaság prosperitására az OPEC, amikor ennek a fejlődésnek éppen útját szeretné állni?! Hogy segíthet a világnak (és nem egy szűk érdekcsoportnak) ez a géprombolással egyenértékű szándék? Lehet, hogy mégiscsak léteznek azok a kizsákmányoló hatalmak, amelyek most már nem is a háttérben, hanem havi kiadványban szervezkednek?
Vélhetően inkább csak arról van szó, hogy kevésbé lett volna hangzatos, ha azt írják a kiadványba: alacsony olajár mellett mi, termelők sokkal kevésbé tudunk a fogyasztók kárára gyarapodni. Amit meg helyette írtak, azt nem gondolták végig, hogy mit is jelent valójában.

*A benzin árában ez az esés Magyarországon nem jelentkezett, de az nem a háttérhatalmak műve. Pontosabban: Magyarországon sem jelentkezett, míg például az Egyesült Államokban igen. Ennek okaival talán egy másik cikkben foglalkozom majd.