Oroszország: olcsónak tűnik

Az orosz részvények és vállalati kötvények igencsak olcsónak tűnnek, és lehet, hogy tényleg azok is, de véleményem szerint a helyzet előbb rosszabb lesz és csak utána jobb. Az Oroszország elleni szankciók miatt ugyanis finanszírozási-likviditási válság van kialakulóban, aminek következményei beláthatatlanok.

Az orosz vállalatoknak a következő évben 100-150 milliárd dollárnyi lejáró adóssága van, amit nem tudnak refinanszírozni, mivel nem jutnak nyugati dollárforráshoz. Ennélfogva vagy a jegybank ad nekik dollárt, vagy saját cash-flowból termelik ki. Egészen biztos lesz olyan cég, aki nem fogja tudni kitermelni, és nincs olyan jó állami kapcsolata, hogy a jegybank adjon neki pénzt, ezek könnyen becsődölhetnek. És bizonyára lesznek olyan pénzintézetek, amelyeket az ilyen becsődölők magukkal rántanak. A legtöbb cég azonban a CAPEX gigantikus visszavágásával tudja csak megteremteni a dollárforrásokat – a hétvégén a Lukoil számait néztem, nekik az idei 15 milliárdos beruházásról (EBITDA: cca. 13 mrd USD) kb 5 milliárdra kell levágni a beruházásokat, hogy meglegyen a dollárforrás a lejáró kötvényekre/kamatokra. Valószínűleg a legtöbb cégnél hasonló a helyzet: miközben a bevételeik visszaesnek, egy nagy finanszírozási lyukat is be kell tömniük, ami sehogy máshogy nem tud megvalósulni, mint a kiadások/beruházások igen drasztikus visszavágásával. Ez persze azt eredményezi, hogy az olajárak miatt amúgy is recesszióba kerülő gazdaságban még nagyobbá válik a recesszió, csökkennek a fizetések, stb. Ez a bankrendszert is meg fogja ütni, amely visszaszívja a hitelt, aminek következtében még az egyébként érintetlen cégek is rosszabb helyzetbe kerülnek. Ez az ördögi kör az, amely az orosz gazdaságban kialakulóban van, és emiatt esett ilyen hatalmasat a rubel.

Ráadásul ezekben a helyzetekben mindig ki szokott derülni, hogy valaki kölcsön adott valakinek, amit nem tud visszakapni / devizamismatch-e alakult ki amit nem tud kezelni / körbetartozás van / kifizethetetlen derivatívákba gabalyodtak be, stb, stb. Mindig kiderül, hogy az elsőkörös hatásokon kívül jönnek a másod, és harmadkörös problémák is. Valószínűleg az orosz válságban ott tartunk, mint Magyarországon 2008 októberében: volt egy csomó olcsónak TŰNŐ eszköz, amelyek közül egy része valóban olcsó volt (elsősorban vállalati kötvények) más részéről kiderült, hogy csak annak látszott. De még azoknál is, amelyek tényleg olcsók voltak, és 2-3-4 éves távon jól hoztak, igencsak összeszorult a befektetők gyomra, ahogyan a válság mélyült. Olcsó volt akkor a 3000-es OTP? Igen. Kellemes volt, mikor valaki megvette, és ezután lement 1200-ra? Nem hinném.

Az orosz piacon bizonyára vannak drágakövek, és bizonyára lehet találni jó lehetőségeket, de attól tartok, hogy pár csontváznak ki kell még hullania, pár csődnek be kell következnie, mielőtt valóban jobbra fordulna a helyzet.

Ebből a szempontból a 17%-ra emelt orosz kamatszint párhuzamba hozható az MNB 2008 október 22-i agresszív kamatemelésével 8,5-ről 11,5%-ra. Azt jelezte, hogy bnagy baj van, de egy-két hónapra megállította a forint gyengülését, ám az később folytatódott, és a tőkepiacon még nagyobb pánik lett úrrá tavasszal. Lehet, hogy a rubellel is hasonló lesz a helyzet…

Forrás: www.zsiday.hu