Összeesküvéselmélet

Ha néhány kentucky-i hillbilly hisz abban, hogy az amerikai elnököt az UFO-k irányítják, nem probléma. Higgyenek, amiben akarnak. Ha néhány magyar abban hisz, hogy vannak valamiféle mindenkin uralkodó pénzügyi erők, akik tökéletesen előrelátják és kontrollálják a tőke- és pénzpiacokat, és ezt a csodálatos erejüket mindenféle politikai célok kikényszerítésére használják (ahelyett, hogy keresnének egy csomó pénzt vele, meg egyébként is kik ők vajon???), arra csak legyintünk, hiszen nem értik, hogy működik a világgazdaság, milyen sokszereplősek a piacok, milyen sok érdek és ellenérdek sokszor véletlenszerű találkozása alakítja a gazdasági folyamatokat, s velük együtt a pénzügyi termékek árfolyamát. Egyszerűbb valamiféle elvont ellenségképet kialakítaniuk a fejükben, hiszen a valóság ennél sokkal bonyolultabb, nehezebb megérteni. De nem baj, sok vizet ők sem zavarnak.

 Amikor azonban a magyar gazdaságpolitika atyaúristene tesz ilyen kijelentéseket például, hogy

2011 elején azonnal ádáz politikai támadás indult az EU-elnökséget adó magyar kormány ellen: az egyesült balliberális hadak felvonultak a kétharmados jobbközép magyar miniszterelnök és kormánya ellen. A támadás elhalt, az uniós elnökség szép szakmai siker volt” – írja a miniszter. Szerinte ezért 2011 tavaszán új forgatókönyvet dolgoztak ki a hadak. A politikai és médiakampány nem volt elég, pénzügyi támadás kellett, akár egy politikai puccs révén is. Íme Matolcsy szerint a terv a puccsra: 2012 január végén új miniszterelnököt kell választani, mert a kormány belebukott a bankpánikba. Kétharmados kormány csak a parlamentben, vagy az utcán buktatható meg: a bankpánik lett volna az utcai megoldás. A bankpánik során több százezer ember megrohanja a pénzintézeteket, hogy kivegye a pénzét, ezért összeomlik a bankrendszer.”

Hogyan áll ez elő, teszi fel a kérdést a miniszter. Úgy, hogy 2011 decemberére államcsőd alakul ki: a magyar kormány nem képes teljesíteni az állam lejáró adósságait. De hogyan lehet államcsődöt kikényszeríteni? Pénzügyi támadással: a forint-árfolyam, az állampapírhozamok, a csődkockázati mutató és a hitelbesorolások állandó lerontásával.” 

https://index.hu/gazdasag/2012/12/20/matolcsy_legyoztuk_az_egyesult_balliberalis_hadakat/ 

Amikor ilyet olvasunk, akkor tudjuk, hogy nagyon nagy baj van. Amikor a magyar gazdaság útirányát kijelölő nemzetgazdasági miniszter valóban elhiszi, hogy a forint 2011 őszi-2012 eleji összeomlását valamiféle összehangolt támadás idézte elő, és nem érti meg, hogy ez a támadás elsősorban a saját lakosságának, és az itt pénzüket tartó befektetőknek a menekülése volt, amit jónéhány elemző előre is jelzett jó korán (én is  többször írtam erről a végtörlesztés bejelentése után), akkor tudjuk, hogy nem érti, hogy mi történik a gazdaságban. Ha pedig nem érti mi történik a gazdaságban, akkor hogyan várhatnánk, hogy olyan döntéseket hoz, amelyek helyesek? Ha teljesen félreértelmezi a helyzetet, és valamiféle paranoid elképzelésekkel indokolja a gazdasági törvényszerűségeket, akkor az azt jelenti, hogy jövőbeli döntései sem a racionalitás alapján fognak nyugodni, és megtesz olyan lépéseket is, amelyek minden valószínűség szerint nagy problémákhoz vezetnek. Amióta kormányra kerültek, a gazdaság meglódulását várja. 2011-re, majd 2012-re is a növekedés elindulását remélte, most 2013-ra jelzi előre – előbb-utóbb persze bejön ez az előrejelzés, éppúgy, ahogy egy elromlott óra is napjában kétszer jól mutatja az időt. Egyébként 2013-ra magam is a növekedés lassú újraindulására számítok, de ennek teljesen természetes okai vannak: az alacsony bázisok, és a lassú európai stabilizáció, nem pedig valamiféle kormányzati gazdaságpolitikai varázslat. Erre számítanék jövőre, hacsak nem venném számításba, hogy a nemzetgazdasági miniszer hamarosan megkapja a kassza kulcsát (MNB)…

Forrás: zsiday.hu