Ott látom a bajuszodon…

…most lesz neked jaj! Cirmos cicát kiugrasztották a kamrából, magyarul kiderült, hogy hol volt a sok spekulatív, ijedős pénz, a „hot money”. Az árupiacon, azon belül is elsősorban a „soft commodity” szektorban igen komoly áresés volt néhány termékben (1-2-3 hónapos mélypontok): búza, szója, ilyenek. De a réz is egyhónapos mélypont közelébe zuhant, miközben a kötvények és részvények nem mutattak ekkora mozgást. Úgy tűnik, hogy ezekben volt erős túlpozicionáltság, ezért tudtak ilyen komolyat esni, itt a helyrerázódáshoz sok időre lesz valószínűleg szükség majd.

Egyelőre ez egy komolyabb kirázásnak tűnik, miközben az alapvető trendek nem változtak, a jelszó: policy normalization. Hacsak nem indul el a világforradalom, akkor valószínűleg ezzel fogunk a következő hetekben-hónapokban foglalkozni: vissza kell állítani a jegybanki kamatokat valami normális szintre. Ahogy az Economist fogalmazott: „Short rate at 0,5%, inflation rising to 4%: something has to give.” Szóval a kamatszint normalizálása kellene, hogy legyen a fő téma az első fél évben, miközben az „arappara” elindította a profitrealizálást/spekulánsok kirázását, megmutatva a legsérülékenyebb piacokat nekünk.

Az árupiacokat emiatt inkább hagynám is egyelőre, az aranyban a short belépést keresném, a részvénypiacok tetszenek, de a beszállás túl korainak tűnik, a kötvényekben inkább shortolnék. Még egy fontos következménye van a kamat-normalizációnak: az euró erősödik, hiába van menedékkeresés, a dollár nem erősödik. Az EKB-ről sokkal könnyebb elképzelni, hogy kamatot emel, mint a Fedről…