Óvatosak voltak szeptemberben az alapok

A hazai alapkezelők többnyire továbbra is meglehetősen óvatosan bánnak a részvénybefektetésekkel, még a kifejezetten erre szakosodott konstrukcióknál is – derül ki több havi jelentésekből. Kivétel volt ez alól a CA Alapkezelő, amely a kockázatosabb termékekben 78-91 százalékos részvényarányt tartott a múlt hónapban.

Szeptemberben számos alapkezelő változatlanul eléggé óvatos maradt a részvényvásárlások területén. Ahogy a Concorde Alapkezelő alapjának részvénykitettsége sem ment mostanában 60 százalék fölé (Napi Gazdaság, 2002. október 7., 8. oldal), ugyanúgy a K&H-csoport és az MKB is hasonló politikát követett.

Az utóbbi egy évben a piac harmadik legnagyobb szereplőjévé előlépett K&H Alapkezelő Navigátor nevű alapjában szeptember végén 61 százalék volt a részvények aránya. Ez az érték augusztus végén még 55 százalék körül járt. Óvatos volt a K&H Unió is, amely pedig sokkal nagyobb részvénykínálatból válogathat a nyugat-európai piacokon: tőkéje 59 százaléka volt részvényekben, bár volt 8 százaléknyi befektetési jegye is, ami mögött elvileg szintén lehettek részvények. A K&H Amerika még visszafogottabb, itt 52 százalék volt a kockázatos papírok aránya.

Az MKB Európai Részvény Alap is csak 60 százalékban tartott részvényeket, a csoport nemzetközi kötvényalapjához hasonlóan egyébként – legalább részben – még a devizakockázatokat is fedezni próbálta, így szeptemberben, amikor a forint az intervenciós sáv szélétől 12 százalékra járt, határidős devizaügyleteit nyereséggel zárta – írja havi hírlevele. A banknál a Bonus Részvény vegyes alapnak számít, így nem meglepő, hogy abban csak 36 százaléknyi részvény található. Az MKB Nemzetközi Kötvény Alap egyébként továbbra is előszeretettel tart hosszú, akár öt évnél is távolabbi lejáratú külföldi kötvényeket, amelyeken az utóbbi időben jelentős árfolyamnyereséget ért el.

A Raiffeisen Részvény Alap 63 százaléknyi részvényének zöme Mol-ból, OTP-ből, Démászból, Matávból és Richterből állt, az utóbbit legalább részben Egisre készültek cserélni.

A csoport nemzetközi részvényalapjában 71 százaléknyi volt a kockázatos befektetések aránya, az Alapok Alapja Konvergencia esetében – amely vegyes alap – 46 százalék. A csoport kötvényalapjának érdekessége, hogy kivételesen sok, 43 százaléknyi vállalati kötvényt tartott (korábban, félévkor még jellemzően Mol és Matáv kötvényeket).

A CA Alapkezelő a szabályt erősítő kivétel: jóval nagyobb arányban töltötte fel alapjait részvényekkel. A hazai tőzsdére szakosodott konstrukció 80, a három, a fejlett nyugati piacokon befektető alap egységesen 78-78, a CA Közép-Európai Részvény Alap pedig egyenesen 91 százalékban vásárolt részvényeket. A CA Kötvény Alap is szereti a vállalati kötvényeket, tőkéje 25 százalékát tartotta ilyenekben. Ez a jelenség egyébként általánosnak látszik a kötvényalapoknál, amihez hozzájárulhatott, hogy a tőkepiaci törvény nemcsak az egyes részvényekre, hanem a kötvényekre vonatkozó befektetési korlátozást is megemelte 5-ről 10 százalékra (bizonyos esetekben 15 százalékra).

Eidenpenz József

Forrás: Napi Gazdaság – 2002. október 16.