Panaszkodó brit éttermek

„Sosem láttam problémásabb időszakot, mióta ebben az üzletágban vagyok, és az immár 30 év. A fiatalok (a Brexit miatt) nem jönnek Európából ugyanakkora számban, és ennek súlyos következményei vannak. Egyetlen vendéglő nincs Londonban, ahol teljes lenne a munkavállalói létszám.”

A brit vendéglátóipar 3 millió alkalmazottjának negyede EU-állampolgár. A szakácsok 25 százaléka, és a pincérek 75 százaléka (!). Eleve munkaerőhiány van, de ha csak leáll a munkaerő beáramlása, – még kiáramlás se kell hozzá – akkor tömeges vendéglőbezárások lesznek, és a folyamat már el is indult. A munkaerő szabad mozgásának korlátozása „egy nagy seggberúgás lesz az iparágnak.”

“Gordon Ramsay told the Radio Times last month that an “influx” of multinational workers had “confirmed how lazy as a nation we are”. Changes such as curbs on foreign labour were a “big kick up the ass” for the industry.”

“The alarm bells are also being sounded by companies ranging from the sandwich chain Pret A Manger, which says it would find it virtually impossible to find enough staff if it were forced to turn its back on EU nationals after Brexit, through to the pizza chain Franco Manca, which warned this summer that it is already becoming harder to recruit staff.”

Forrás: Vakmajom a Facebookon