Paper can burn és egyéb érdekességek

Nem szoktam nagyon mást vásárolni csak részvényt, így csodálkozva hallottam, hogy 300 Ft felett van a kenyér kilója (persze a gabonaárak fényében nem meglepő). Emlékezve a Kádár-rendszer mitikus 3,60-as kenyerére, ez azt jelenti, hogy a forint értékének majd 99%-át elveszítette az elmúlt bő 30 évben. És a papírpénzek esetében másra nem is nagyon számíthatunk.

A politikusok számára régen és most is a legegyszerűbb, és legkevésbé fájdalommentes megoldások közé tartozott az elinflálás és ezért szinte garantált, hogy minden papírpénz előbb-utóbb szinte teljesen elveszíti értékét. Hosszú távon nem is hiszek a papírban csak a reáleszközökben, valódi hosszú távon ezek az igazi értékőrzők. Ide számít a lakás, egyéb ingatlan, föld (ez valóban REAL estate), de a különböző vállalatok tulajdonrészei, részvények is. A többi csak ígérvény valamire, aminek az értéke még az előzőeknél is kevésbé fix.

Másik érdekesség: az olaszok is rájöttek, hogy az adósságból is lehet túl sok.

De ahogy a művelt magyar mondja: cu spét, az államadósságuk már így is gigantikus: „Amint azt Tremonti az olasz parlamentben elmondta, a meglévő szabályozás, amely megakadályozza az újabb költségvetési kiadások kiszabását a szükséges pénzügyi fedezet meghatározása nélkül, elégtelennek bizonyult és nem szabott gátat annak, hogy 119 százalékra nőjön a GDP-arányos államadósság.” Nem tudom, mire számítanak az olaszok, de 120%-os adósságot nem lehet kinőni, ezt vagy el lehet inflálni (lehetne, HA lenne saját pénzük, de a líra már csak az inflációpárti gazdaságpolitikusok álmaiban él), vagy csődöt lehet jelenteni. Gondolom, valamelyik meglesz az évtizedben.

Hiszi a piszi.

Magyar vonatkozása ez utóbbinak: „Az MNB szerint a bejelentett csomag alapján „egyértelműen azonosítható a kormányzat hiánycsökkentési szándéka”, de az „intézkedések döntő része kevéssé részletezett”.

Na ez egy igazán politikailag korrekt megfogalmazás. Olyan, mintha én azt mondanám, hogy szeretnék magamnak 50-es bicepszet, de még kevéssé részletezett, hogy ezt hogyan fogom elérni. És valóban.