Piacképes fenntarthatóság

Környezetbarát, kevesebb erőforrást igénylő, ezért nem csak versenyképesebb, de egyúttal fenntarthatóbban tenyészthető halak? Tud a két érdek egybeesni, egy irányba mutatni, a hatékonyságé/profité és a környezeté? Igen és igen.

A 21. század a tenyésztett halaké: a halra, mint egészséges tápanyagra, a kereslet egyre nagyobb, és halászott halakból már nem lehet kielégíteni. Itt jön képbe a génnemesítés, egyrészt olyan egyedek kinemesítésével, melyek jobban hasznosítják a tápanyagot és gyorsabban nőnek, másrészt olyan növények nemesítésével, melyek több olyan tápanyagot, pl. olajat, tartalmaznak,amely a halaknak szükséges, és ezzel duplán csökken a haltenyésztés környezeti terhelése. Az új génnemesített lazac már kint is van a piacon FDA engedéllyel.

“Faster growth means the energy and carbon emissions required to produce the fish are lower. And since AquaBounty’s land-based aquaculture facilities are located in Canada and the US, transporting these fish to market generates lower carbon emission than delivering conventional salmon by air or ship. Additionally, the expansion of genetically engineered fish production could significantly reduce overfishing, since some of salmon feed comes from other wild fish.”

Forrás: Vakmajom a Facebookon