Platina Pí: 7 év alatt évi 17 százalék volt a hozam

Hét éven keresztül átlagosan 17 százalékot ért el a Platina Pí befektetőinek, ami jó teljesítménynek számít. Hedge fund-szerű, globális megközelítésű alap, elsősorban kockázatkedvelő befektetőknek ajánlják, legalább két évre.

A Concorde Alapkezelő által kezelt Platina Pí első sorozata (A) 2006-ban indult el egy szűk befektetői kör számára, majd 2011 februárjától új sorozatot hoztak létre (B) és kibővítették, a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé tették az alapot. Szabó László portfóliómenedzser, egyben az alapkezelő egyik tulajdonosa és elnöke szerint nincsenek megkötések a befektetési politikában, ezért az alap teljesítményét az határozza meg, mennyire világosan látja kezelője a tőkepiaci folyamatokat. Az alap hivatalosan abszolút hozamú befektetési politikát folytat, vagyis minden körülmények között pozitív hozam elérésére törekszik, miközben sokféle befektetési terület, befektetési eszköz között szabadon válogathat, hasonlóan a híres nyugati hedge fundokhoz. Nemcsak long, tehát vételi pozíciókat vehet fel, hanem shortolhat is, a piaci áresésekből is profitálhat. Kezelője a fundamentális, tehát az alapvető gazdasági elemzéseken alapuló megközelítést hangsúlyozza. Az alap 2006-os indulása óta, mintegy hét év alatt évi 17 százalékos hozamot ért el. Eközben egyes időszakokban, főleg a tőkepiaci válság idején a – kockázatot jelző – volatilitása sem volt alacsony, ezért magasabb kockázattűrő képességű befektetőknek ajánlják, minimum két évre.

Az alap fontosabb adatai

Az alap neve: Platina Pí Származtatott Befektetési Alap „A” sorozat, Platina Pí Származtatott Befektetési Alap „B” sorozat

Alapkezelő társaság: Concorde Alapkezelő Befektetési Alapkezelő Zrt.

Honlapja: www.privatvagyonkezeles.hu

Portfóliómenedzser: Szabó László

Indulás időpontja: 2006. augusztus 18. és 2011. február 16.

Devizanem: HUF

Befektetési politika szerinti kategória: abszolút hozamú

Földrajzi/devizális kitettség, stratégia: globális makroszemléletű

Fő forgalmazási hely: Concorde Értékpapír Zrt.

További forgalmazási helyek: „A” sorozat: – , „B sorozat”: Equilor, Erste, Raiffeisen

Vételi jutalék a fő forgalmazási helyen: 1%

Visszaváltási jutalék a fő forgalmazási helyen: 5%

Kockázati szint: magas

Ajánlott időtáv:3 év

Elszámolás napja (T+?): T+3

Jegyzési időszak (csak induló alapnál): –

Az alapkezelő pár mondatos bemutatása: A Concorde Alapkezelő a legnagyobb független (nem banki, biztosítói hátterű) vagyon- és alapkezelési szolgáltatásokat nyújtó társaság Magyarországon, amely az abszolút hozamra törekvő befektetési alapok piacán piacvezető pozícióval rendelkezik (a számításhoz felhasznált adatok forrása a BAMOSZ). Abszolút hozamú stratégiát folytató alapjai hosszabb távon is öt-tíz százalékpont közötti felülteljesítést értek el a kockázatmentes hozam felett indulásuk óta. Az alapkezelőben a multi-manager szemlélet érvényesül, ahol az egyes portfóliókezelők a saját befektetési stílusuknak, filozófiájuknak megfelelő, szigorú kockázatkezelést alkalmazó mandátummal rendelkeznek. A társaság kezelt vagyonának indulás óta történő folyamatos és stabil növekedése eredményeként, 2013. március végén a társaság kezelt vagyona elérte a 250 milliárd forintot.

Forrás: Privátbankár.hu – 2013. július 11.