Platón a politikáról

Platón azt mondta, hogy ha nem veszünk részt a köz ügyeiben, akkor arra leszünk kárhoztatva, hogy nálunknál rosszabb emberek uralkodjanak felettünk. Miért fontos ez az idézet a jelen kor számára is?

Azért, mert a világ legfejlettebb, leggazdagabb, legélhetőbb országai szinte kivétel nélkül liberális demokráciák. Láthatóan azokban az országokban tud igazán kiteljesedni az emberi fantázia, innovatív hajlam, a megismerés és építés iránti vágy, ahol a legnagyobb a szabadság: mind a gazdaságban, mind ettől láthatóan elválaszthatatlanul a társadalmi berendezkedésben is. Valódi liberális demokrácia nélkül nem nagyon elérhető a kiugró fejlettség és jólét – ezt látjuk a világban. Ebből következik, hogy ebbe az irányba kell törekednie mindenkinek, aki fel akar emelkedni, így Magyarországnak is.

A jól működő demokrácia pedig nem csak azt jelenti, hogy 4 évenként választás van, hanem legalább ennyire jelenti a független intézményrendszert, és legfőképpen jelenti a független, gondolkodó és véleményüket kinyilvánító polgárokat. Valódi polgárság nélkül nem létezik a demokrácia. A valódi polgárság lényege pedig az, hogy a társadalmi-gazdasági folyamatokról véleményt kell formálnunk és nyilvánítanunk.

Sok embertől hallom (meglepő módon oldaltól függetlenül!), hogy ő inkább nem mond politikai véleményt, mert úgy érzi veszélybe kerülhet az állása, elvesztheti a vevői egy részét (nyilván azokat, akik éppen nem értenek vele egyet), vagy egyszerűen csak csúnyán néznek rá, akik mást gondolnak. Ez azonban helytelen. A valódi demokrácia alapja ugyanis az, hogy részt veszünk a köz ügyeiben mind mikro-, mind makroszinten. Ha nem tetszik, hogy az utcánkban valamit megváltoztattak, akkor elmondjuk, jelezzük az önkormányzati szinten, s ha nem tetszik, amit az országban látunk, akkor magasabb szinten. Azaz, ahogy Platón mondta, részt veszünk a köz ügyeiben. Ha erre nem hajlandó sok ember, akkor nem lesz valódi, működő demokrácia, enélkül pedig tehetünk bármit az adórendszerrel, kaphatunk bármilyen külső támogatást, nem zárkózunk fel soha a legfejlettebb, legélhetőbb országokhoz. Ezért a saját jólétünk érdekében fontos megszívlelnie mindenkinek Platón mondását.

www.zsiday.hu