Privát vagyonkezelés – A hozamokról – Ki kezeli a pénzem? (1)

A pénz befektetésének célja az érték megőrzése, illetve annak gyarapítása. Jó, eredményes befektetőnek lenni nem egyszerű. Mégis gyakran feledésbe merül ez a kérdés. Ma, amikor a márkák világát és divatját éljük, amikor a marketing komoly fegyver, akkor háttérbe szorul annak a kérdésnek a megválaszolása, vajon ki hozza a döntéseket a pénzem befektetéséről? Ha olyanokra gondolunk, mint a Mediciek, Rothschildok, Morganok, vagy éppen a magyar történelemben jól ismert Thurzók vagy Fuggerek, akkor talán könnyebben érthető mindaz, ami következik:

Tapasztalataink szerint a leggyakoribb kérdés, amikor a privát vagyonkezelés iránt érdeklődővel első alkalommal találkozunk, az, hogy „Mekkora hozamot tudnak elérni, értek el korábban, illetve mit ígérnek?” Lássuk be, hogy a kérdés jogos. Mindenki szeretné, ha a nehezen megkeresett pénze nemhogy nem veszne el, nem inflálódna el, hanem még gyarapodna is. Sőt azért bízzák hozzáértőkre, mert joggal feltételezik, hogy így jobb eredményt fognak elérni. [Gyakorlati tapasztalat. Az ezredfordulót követően, a kétezres évek közepén, 2004-2005 magasságában nem a fenti kérdésekkel fordultak hozzánk, hanem éves 20-30% hozam iránti igénnyel. „Idehozok magukhoz 100 milliót és csináljanak nekem 30 százalékot”. Mára már más a helyzet.] A jövőbe látni „nehéz” és eredményt ígérni több mint felelőtlenség. Ha bárki hozamígérettel találkozik, akkor a legjobb azonnal továbbállni (ez esetben ez a kockázatkezelés legegyszerűbb módja). Van néhány portfóliókezelő nálunk, aki már évek hosszú során keresztül bizonyított. Mégis mindegyikükben (magabiztosságuk ellenére) megvan az óvatosság. Sosem gondolják azt, hogy (folyamatosan) magas hozamot fognak elérni – csak bíznak benne. Ők sem tévedhetetlenek – és ezt tudják is. Az a vagyonkezelő, aki évek hosszú során megverte az átlagot, nagyobb valószínűséggel veri meg a jövőben is. Nem könnyű ugyanakkor megtalálni azokat, akik hosszú időn keresztül tudnak jó eredményt elérni. A portfóliókezelés, a befektetési döntéshozatal egy individuális tevékenység, egy „one man show”, nem kollektív döntéshozatalt igénylő munka. Minden befektető-döntéshozó egyéni látásmóddal és véleménnyel rendelkezik. Nincs két egyforma befektető, mint ahogyan nincs két egyforma DNS sem… Nagyon meggyőző érv még a fentiek mellett, ha az is nyilvános és átlátható, hogy a vagyonkezelő a saját pénzének nagy részét is úgy kezeli, mint az ügyfeleiét.

A tisztánlátást gyakran rontja, hogy a fantázianevekkel ékesített termékesített világban a befektetési döntéshozók láthatatlanok. A hangsúly sokszor sokkal inkább az intézményre semmint a személy(ek)re irányul. Nem vitás, hogy a nagynevű intézmények jól meg tudják fizetni a jó vagyonkezelőket – de az igazán jók közül sokan a saját lábukra állnak. A mai kor Thurzói a sikeres egyéni befektetők, hedge fund, private equity fund menedzserek. Ilyenek szólaltak már meg az alapblog.hu oldalán is, pl. Mark Faber, Jim Rogers vagy Soros György.

A legfontosabb kérdés tehát, hogy ki is kezeli az én pénzem! Ne felejtsük el.

A sorozat korábbi cikkei: 1) Privát vagyonkezelés – a magyar piac egy szemszögből