Profitrobbanás az alapkezelőknél – Mi áll a háttérben?

Kedvezett a lakossági megtakarítási szerkezet átalakulása az alapkezelőknek, a gyűjtésünk szerint az árbevétel 28 százalékkal, míg az adózott profit 48 százalékkal emelkedett a tavalyi évben. Nem is történhetett nagyon másként, a befektetési alapokba 1064 milliárd forint érkezett 2013-ban, és rendre olyan alapokat kerestek az ügyfelek, amelyek magasabb marzs mellett értékesíthetők. Az iparági környezet a bankoknak kedvezett, sok betétes alapba súlyozott át, de a független szereplőknek is termett babér. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a magánnyugdíjpénztárak kiesése előtti időszaktól még messze vagyunk, a növekedés pedig egyre nehezebb.

A hazai alapkezelési szektorból érkező információk az utóbbi hónapokban mind pozitívak voltak, a hivatalosan is megszólaló intézmények rendre arról számoltak be, hogy jelentős mértékben nőtt a kezelt vagyon. A drasztikus jegybanki kamatcsökkentés hatására a megtakarítási piacon gyors átrendeződés ment végbe, a betétek felől az értékpapírok (befektetési jegyek és állampapírok) irányába mozdult el a lakosság. A tavalyi év slágertermékei a befektetési alapok voltak, a BAMOSZ adatai szerint az alapok vagyona 3412,8 milliárd forintról 4617 milliárd forintra emelkedett (+35,3%!), ennek döntő része tőkebeáramlásból érkezett.

Az alapokban kezelt vagyon viszont csak a torta egyik szeletét jelenti, az alapkezelők portfóliókezelést is végeznek, főként intézményi ügyfelek számára. A 2011-es évtől kezdődően való igaz, hogy a nyugdíjpénztári szegmens nagyobb mértékben összeszűkült, azonban a pénztárak vagyonkezelését most is el kell látni, ahogy a biztosítói vagyonok befektetését is. A BAMOSZ negyedéves adatai szerint a teljes vagyonkezelt állomány 2012 vége és 2013 vége között 6091 milliárd forintról 7471 milliárd forintra emelkedett (+22,7%!). A leginkább az alapkezelt vagyon növekedett, a legkevésbé a biztosítói vagyon.

por4

A szektor tagjai számára a legfőbb bevételi forrást az alapkezelési- és portfólió-kezelési díj jelenti, és mivel ezt a kezelt vagyonra vetítve tudják realizálni a szereplők, várható volt, hogy nagyobb mértékben növekedhet az árbevétel iparági szinten. A magyar piacon működő több tucat alapkezelő közül a legnagyobb 15 szektortagról gyűjtöttük össze az eredménykimutatásokat, ennek értelmében 2013-ban 45 milliárd forintos árbevételt értek el a társaságok, ami 27,6 százalékkal magasabb, mint a 2012-es 35,2 milliárd forintos árbevétel.

por5

Az egyes alapkezelőkre lebontva nagyon változatos kép tárult elénk, láthattunk nagyobb árbevétel-növekedést is, de voltak esetek, amikor az árbevétel elmaradt a 2012-es szinthez képest. A piacvezető OTP például 40 százalékkal nagyobb árbevételről számolt be, de más kereskedelmi bankhoz tartozó alapkezelő is szép számokat tett közzé. Százalékosan a legnagyobb előretörést a Concorde Alapkezelő tudta elérni, amelynél 1,5 milliárd forintról 3,5 milliárd forintra ugrott az árbevétel. Több biztosítói csoporthoz tartozó alapkezelőnek viszont nem volt ekkora szerencséje, nem egy esetben fordult elő árbevétel-csökkenés.
Tisztán kivehető, hogy azok a szereplők voltak kedvező helyzetben, amely mögött bank állt, hiszen itt volt meg a lehetőség arra, hogy az ügyfelek a betétek felől a csoporton belüli befektetési alapokba súlyozzanak át. A Concorde Alapkezelő függetlenként is meg tudta lovagolni ezt a kedvező tendenciát, ugyanis alapjaik több banknál is elérhetők voltak a vagyonosabb ügyfelek számára, és éppen abban a szegmensben (abszolút hozam) értek el jó eredményeket, amelyeket az ügyfelek nagyon kerestek. A biztosítói vagyonkezelők viszont sokkal nehezebb helyzetben voltak, ők elsősorban közvetett vagyonkezelést látnak el, a lakossági ügyfeleket pedig csak speciális csatornákon keresztül érhetik el közvetlenül.

por6

Üzemi szinten is kiemelkedő éven van túl a szektor, az alapkezelők esetében az üzemi eredmény több mint 50 százalékkal 17,5 milliárd forintra nőtt, amely 2010 óta a legmagasabb értéknek számít. Az alapkezelők számára a legkedvezőbb trend, hogy a lakosság kockázatvállalási hajlandóságának mérsékelt emelkedése a magasabb marzs mellett eladható alapok felé mozdította el a keresletet (abszolút hozamú alap, kötvényalap, vegyes alap). Az adózott eredmény szintjén is impresszív volt az emelkedés, 2013-ban 15,6 milliárdos adózott eredményt értek el az általunk vizsgált alapkezelők. A cégekből a tulajdonosok 13,2 milliárd forintos osztalékot vettek ki.

por7

Az adózott eredmény esetében is jókora differencia alakult ki a vagyonkezelők között, de mutatja a támogató iparági környezetet, hogy 2012-ben a legnagyobb szereplők 1,5-2 milliárd forint közötti eredményről számolhattak be, miközben 2013-ban már 3 milliárd feletti adózott profitot is láthattunk. A 15 alapkezelőből 5 darab volt, amely egymilliárd forint feletti profitot tett közzé, a megtakarítási piac átalakulását jól jellemzi, hogy a Concorde Alapkezelő hasonló teljesítményt hozott, mint a K&H alapkezelője. Üdítő fejlemény, hogy a 2012-ben még veszteséges Axa vagyonkezelője 2013-ra már adózott profitot ért el.

por8

Forrás: Portfolio.hu – 2014. június 3.