Pusztuljanak a magánpénztári tagok!

A Kormány eddig sem volt nagy barátja a magánnyugdíjpénztári rendszernek, de a mai bejelentésével egészen meghökkentőt tett: 100 000 embert arra ítélt, hogy öregkorában ne, vagy alig legyen nyugdíja. Amikor a magánnyugdíjpénztárak vagyonát elkobozták, akkor azt mondták, hogy aki akar, maradhat a magánrendszerben, de azzal kell szembenéznie, hogy a 24%-os munkaadói nyugdíjjárulékot nem kapja meg, az az összeg majd az állami nyugdíjrendszerbe kerül, de a befizetők azután semmiféle ellenszolgáltatásra nem jogosultak. A saját, magánpénztári számlájára, amiből nyugdíját kapni fogja, a munkavállalói 10%-nyi járulék kerül, az kerül befektetésre, abból lesz nyugdíja. Nagyjából 100 000 ember még így is vállalta, hogy a magánpénztári rendszerben marad – különböző okokból. Ezek közül nyilván az egyik volt, hogy nem bíztak az állami nyugdíjakban és azt gondolták, hogy saját maguknak takarítanak meg, és a saját megtakarításaikból fognak nyugdíjas korukban megélni. Ezt egyetlen intézkedéssel sikerült felülírni:

https://index.hu/gazdasag/magyar/2011/12/15/matolcsy_bejelent/

Matolcsy bejelentette, hogy a 10%-os járulék a továbbiakban is (ugyanis ideiglenesen” – mint anno a hazánkban állomásozó orosz csapatok – eddig is oda folyt be, de a törvény szerint csak 2011.december 31-ig) az államkasszába, ebbe a feneketlen Leviátánba fog befolyni, és a magánpénztári tagok semmit nem látnak belõle. Mit jelent ez? Ha az intézkedés fennmarad, akkor a magánpénztári tagok semmiféle befizetést nem juttatnak a magánpénztárukba, azaz ott semmiféle friss pénz nem gyûlik fel majd (azon kívül ami már esetleg most is ott van), és ez azt jelenti, hogy ezeknek az embereknek öregkorukban nem lesz nyugdíjuk – hiszen amit megtakarítanak, azt mind elveszi az állam. Bizonyára ezt a döntést is komoly modellezés és ökonometriai számítások elõzték meg…

Persze a csúcs az egészben a bejelentés cinikus módja: További 48 milliárdot hoz a költségvetésnek az , hogy a magánnyugdíjpénztári rendszerben maradó pénztártagok a további befizetésüket az állami kasszába fizetik be. Ez a kormánydöntés azt jelenti, hogy a 10 százalékos munkavállalói járulékot 2012 januárjától az állami kasszába kell fizetni. Ez egy átirányítást jelent” – mondta a miniszter.”

Másik mai téma: Bankszövetség-kormány megállapodás.

Eltekintve attól az apróságtól, hogy a miniszter mind számszakilag mind tartalmában mást jelentett be, mint ami a megállapodásban van, úgy tűnik, hogy sikerült valamiféle könnyítést kidolgozni, de nem arról van szó, hogy a 180-as CHFHUF feletti részt átvállalja a kormány és a bankok, hanem arról, hogy a tőőketörlesztés 180 feletti része gyüjtőszámlán gyűlik, amit majd pár év múlva ki kell fizetni, míg a kamattörlesztés 180 feletti részét valóban átvállalják 50-50 arányban. Az ezt választók számára pár évig valóban az effektív fizetendõ összeget a 180-as CHF fogja jelenteni, de 5 év múlva a gyüjtőszámlán nagyobb összegű új tartozásuk fog jelentkezni: pl egy 5. évében tartó eredetileg 15 éves  50 000 CHF-es hitelnél (ez mondjuk 8 millió forint volt felvételekor) a jelenlegi állapot fennmaradása esetén lesz kb. plusz egymillió forint tartozás.

A 90 napnál többet késõ, fizetni nem tudók hitelét pedig forintosítják, nagyjából effektíve 180-190-es CHFHUF árfolyamon.

Mit jelent ez? Nagyjából éves 40-40 mrd többletköltség a bankrendszernek és az államnak, de mivel a bankok részben csökkenthetik ezzel a bankadójukat, ezért a bankrendszert ez nem terheli meg igazán, nem lesz túl sok többletköltségük vele, az állam adósságát viszont növelni fogja. Összességében nem tûnik átütõ erejû lépésnek, de arra elég lehet, hogy a magyar középosztály némi lélegzethez (vagy ahogy a háború elõtt írták, és ahogy nekem sokkal jobban tetszik: lélekzethez) jusson.

Forrás: zsiday.hu