PVK* – Az egyszázalék(pontos) kérdés

A hosszú távú szemléletnek és hozzáállásról számtalanszor lehetett és lehet olvasni. Arról, hogy mi a különbség ha éveken keresztül öt, tíz, esetleg tizenöt százalékos átlagos nettó hozamot érünk el. www.privatvagyonkezeles.hu  De álljon itt röviden még néhány gondolat:

Sokan legyintenek, ha egy százalékkal (pontosabban egy százalékponttal) nagyobb hozamot ér el egy vagyonkezelő, holott a befektetés-kezelés a hangyaszorgalommal gyűjtött hozammorzsáknak a hosszú távú összeseprése.

Tízmillió forint esetén egy százalék(pont) öt év alatt több mint félmillió tíz év alatt több mint egymillió forintot eredményez. De ha 9% helyett 10%-ot érünk el éves átlagban tíz éven keresztül akkor a különbség már 2,2 millió és ugyanez 14% és 15% között már közel 3,4 millió.

Ma reggel olvastam az alábbi cikket, amire Viktor (Zsiday..) érzésem szerintem reagálni fog: www.bloomberg.com
Az abszolút hozamra törekedő alapok, hedge fundok, átlagosan mínusz 5,2 százalékot értek el. A jól teljesítőek kevesen voltak. Mégis jól látható, hogy vannak olyan szereplők – még ha kevesen is – akik az átlagot az esetek többségében képesek meghaladni.
A cikk végén van egy táblázat nehezen összehasonlítható számokkal. Mégis az ott szereplő időtávot ajánlom mindenki figyelmébe. Jó eredményekhez két dolog kell: hosszú táv és hosszú távon jó vagyonkezelő. Az utóbbit nehezebb megtalálni.

*PVK=Privát Vagyonkezelés – így rövidítjük mi