Reálkamat nélkül?

A MÁP Plusz hihetetlen sikere elvonta a figyelmet a korábbi sztárokról, az inflációkövető (prémium) állampapírokról.

Ugyan (kamatozásának módja és mértéke, valamint likviditása miatt is) tényleg szuper az új „szuper állampapír”, de vajon a „versenytárs” inflációkövető állampapíroknak várhatóan lesz érdemi reálkamata a következő években?

A kérdés egyfelől nyilván az, hogy mennyi lesz a hivatalos infláció évről évre, amihez az inflációkövető állampapírok prémiuma (jelenleg csupán 1,4% a 3, illetve 1,7% az 5 éves papírnál) hozzáadódik majd.

A legfrissebb hazai inflációs adat 3,3%, de érzésem szerint az átlagemberek többsége (főleg a szombatonkénti piaci vásárlás után) lényegesen magasabb inflációt érzékel a hivatalosnál.

Az inflációszámítás módszertanának sajátosságai miatt könnyen elképzelhető, hogy az egyén középtávú tényleges inflációja és a hivatalos infláció között jelentős eltérés (van) lesz (az egyén kárára), márpedig, ha ez így van, akkor várakozásainkkal ellentétben az inflációkövető magyar állampapíroknak az egyén számára nem lesz (érdemi) reálkamata.

Egy éve például így nézett ki az inflációs kosár tartalma.

Valójában, ha MÁP pluszt vagy inflációkövető papírt vesz az ember, nagyon rosszul azért nem járhat, azon bosszankodhat valószínűleg csak, hogy az általa vásárolt papírnak éppen kicsit kisebb a hozama, mint a másiknak. Ezeknek a papíroknak a valós veszélye inkább abból fakad, hogy forintban számoltak, így egy esetleges nagyobb mértékű és tartósabb forint leértékelődés (pl. egy tartós tőzsdei visszaesés esetén) részben „elviheti” (később megjelenő infláció formájában) a reálkamatot. (Még az inflációkövető papírok reálkamatát is csökkentheti időszakosan a forint leértékelődése, mivel az inflációkövető papírok nem azonnal követik az infláció változását, a MÁK 2024/J esetében például legalább kb. 10 hónap a csúszás.)

A MÁP Plusz-nál további veszély, hogy a tényleg nagyon kedvező futamidő közbeni visszaváltási feltételeket egyoldalúan és váratlanul módosíthatja az állam például úgy, hogy lefelé változtatja meg a futamidő közbeni visszaváltás 99,75%-os nettó árfolyamát hasonlóan ehhez a lépéséhez, és azt se feledjük, hogy 5 év múlva, amikor majd lejárnak a most jegyzett MÁP Plusz sorozatok, viszonylag rövid idő alatt lesz nagy fizetési kötelezettsége az államnak.

A befektetőknek a következő időszakban sokkal inkább arra érdemes figyelnie, hogy ne veszítsenek nagy összeget például a részvény-, a műtárgy-, vagy éppen az ingatlanpiacon. Utóbbi esetben például az elmúlt kb. négy év befektetési célú (spekulatív) vásárlásokkal megnövelt ingatlanállománya könnyen (viszonylag rövid idő alatt tömeges) eladó állománnyá válhat akkor, ha az ingatlanbefektetők tudomásul veszik, hogy a nagymértékű lakáspiaci áremelkedés tartósan megállt és a kiadási hozammal már versenyképes az állampapírhozam. (Arról ne is beszéljünk, hogy egy nagyobb mértékű és gyors lefolyású részvénypiaci visszaesés valószínűleg sok ingatlanbefektető figyelmét is felkeltené.) Az ingatlanpiac jelentős problémájává válhat ez, mivel így a befektetők eladási szándékuk esetén sem jutnának hozzá befektetésük aktuális(nak gondolt) értékéhez könnyen és gyorsan (hanem csak jelentős árengedménnyel), ami érdemben csökkentené az adott befektetési célú ingatlanon elért hozamot. Jó áron ingatlant venni sokan tudtak, de jó áron eladni már nem lesz olyan egyszerű.