Reggeli (4 lovas javítva)

Kevés olyan részvényindex van, amelyik pluszban van idén. A BUX közöttük van (egyébként Shanghai és az S&P is pluszos, és nagyon sok mínuszos van). Nem szoktam a BUX indexszel foglalkozni, mert illikvid, nehezen kereskedhető, stop alkalmazása gyakran nem megy, nagyok a gapek időnként, egyszóval nem alkalmas kockázatkezelésre. Azonban a jelenség sok mindent elárul, különösen ha hozzávesszük a kötvények és a forint idei eléggé stabil teljesítményét is.

A magyar eszközök idén kifejezetten erősek, veszik őket. Mi ennek az oka? Idén januárra komoly pesszimizmus bontakozott ki, a kormányzati gazdaságpolitika kiszámíthatatlannak tűnt, a CDS-ek az égbe mentek (még 3 hónapja is a 10 legkockázatosabb ország között voltunk!!!), és mindenki félt ezektől az eszközöktől. (Lásd: Pesszimizmus a köbön Magyarország irányába.) Ebben a helyzetben elég volt némi javulás, annak bejelentése, hogy az állam megígérte, hogy „jó lesz”, az adósságot csökkenti és strukturális reformokat hajt végre, s még komolyabb konkrét cselekvés ellenére is elkezdték egy kicsit jobban szeretni Magyarországot. Úgy tűnik, ez tartós lehet, a hazai eszközök továbbra is felülteljesíthetnek, ahogy egyre többen kezdenek el bízni benne, hogy a helyzet talán mégsem olyan rossz…

A másik érdekesség, ami ma reggel eszembe jutott, ezzel kapcsolatos.

Már régóta gondolkodtam azon (2000-ben is így véltem, ezért is shortoltam a Nasdaq-ot, sajnos túl korán…), hogy a tech cégeknek jóval alacsonyabb mutatóinak (pl. P/E) kellene lenni, mint a standardoknak, mert rövidebb az életciklusuk, és pár negyedév alatt teljesen megváltozhatnak a kilátásaik. Hol van a Nasdaq 4 lovasa, amely az 1999-2000-es bullt vezette??? (Four horsemen of the Nasdaq: CSCO, EMC, SUNW, a negyedik nem jut eszembe, javítás Vakmajom kollégától: INTC, ORCL). Mi lett a Blackberry-vel? az iPhone 2 év alatt teljesen elsöpörte, a RIMM részvénye a 2008-as csúcs felén sincs. Hihetetlen gyorsak a változások, és ezért még a gyorsan növekvő cégek sem érdemelnek meg olyan magas mutatókat, mint gondolnánk.

Mit mond erre Buffett?

„Coca-Cola, based in Atlanta, is “very easy for me to come to a conclusion as to what it will look like economically in five or 10 years, and it’s not easy for me to come to a conclusion about Apple,” he said.