Sze.
23
2015

Régi nóta: a tőzsde mindig oda üt, ahol a legjobban fáj!

Azok a sok tanulópénzt megfizető, tapasztalt befektetők, akik kisebb „sérülésekkel” megúszták a múlt menetrendszerű tőzsdei megrázkódtatásait és még inkább azok, akik nem, pontosan tudják, hogy a tőzsde sokszor nagyon ravasz és gonosz tud lenni. Egy régi kollégám nemes egyszerűséggel csak „Javert”-nek nevezte a tőkepiacot, Viktor Hugo nyomorultak című regényének könyörtelen rendőr felügyelőjének nyomán.

Én inkább egy profi kung-fu mesterhez hasonlítanám, aki váratlanul támad, és mindig oda üt, ahol a legjobban fáj.

Honnan jutott ez eszembe?

Egész évben azon tűnődtem, hogyan fog teljesíteni az európai részvénypiac. A pozitívnak tűnő árazás, az EKB támogató monetáris politikája, a gyenge euró által javuló exportjövedelmezőség és a magára találó európai konjunktúra fundamentális oldalról erős vételi pozíciót determinált. Ugyanakkor nem nagyon olvastam olyan elemzést a közelmúltban, ami az előző érvek nyomán nem vételre ajánlotta volna a kontinens részvénypiacát. A széles körű pozitív megítélés a nemzetközi tőkemozgásokban is egyértelműen nyomon követhető volt, dinamikusan áramlott a tőke az európai részvényekbe.

Ez a kombináció azonban a tőzsdei veteránoknak gyanús. Virág elvtársat az Alapblogon immár sokadszor idézve: „Az a gyanús, ami nem gyanús”.

A kínai lassulás európai beárazódása még talán valamennyire sejthető volt, a VW példátlan és váratlan botránya azonban egyik napról a másikra térdre kényszerítette az európai ipar büszke zászlóshajóját, a német autószektort, jelentős bizonytalanságot és veszteséget okozva az európai tőzsdéknek. Azoknak a börzéknek, amelyekben a fentiek miatt most jó sokan longban (és egyre rosszabb érzéssel) üldögélnek. A DAX tavasszal még több, mint 20 százalékos pluszban volt az év elejéhez képest. Mára a nyereség eltűnt, az index tegnap már veszteséget mutatott a múlt évi záróárhoz képest.

Úgy tűnik, a jó öreg tőkepiac már nem változik és Javert itt marad velünk, tőzsdei befektetőkkel örökre.

Ha pedig valaki fel akarja venni vele a harcot, nézze meg a Kung-fu Akadémia kedvcsináló videóját, szerintem szuper lett!