nov.
24
2015

Régi új kihívások

Az Egyesült Államokban a  munkaerőpiac feszessé válásával egyre kevésbé tudja a Fed tovább tologatni a kamatemelést. Ennek megfelelően mind a piaci várakozások, mind a jegybanki kommentárok a kamatemelési ciklus felé mutatnak. A Fed ugyanakkor nem szeretné elkövetni ugyanazon hibáját, amit 2006-ban már egyszer megtett, vagyis hogy a természetes folyamatoknak elébe menve hozzájárult ahhoz, hogy kipukkadjon az – akkor részben maga által generált – ingatlanbuborék.

A tíz évvel ezelőtti kamatemelési ciklus során a jegybank kamatpolitikájának hatására a hozamgörbe rövid oldala a hosszú hozamok fölé emelkedett. A hozamgörbe meredeksége a pénzügyi szektor esetében nem csupán a várakozások tükrözése miatt fontos. A hitelintézetek tipikusan rövid eszközökkel finanszírozzák hosszú lejáratú eszközeiket, így a görbe kilaposodása esetén a profitabilitás és a hitelezési hajlandóság is csökken. A korábbi kamatemeléskor ehhez még hozzájött a likviditás szűkülése, és már meg is volt a tökéletes táptalaj egy hitelpiaci összeroppanáshoz. A hosszú távú következményeket nem kell ismertetni, a hitelezés befagyása és egy pénzügyi válság követte az eseményeket.

2_10-éves-hozam-különbségek

Forrás: St. Louis Fed

2006 során Ben Bernanke a hozamgörbe kilaposodását a külföldi dollármegtakarítók (elsősorban az olajkitermelő államok és Kína) befektetési preferenciájával magyarázta. Ebből a szemszögből jelenleg kedvezőbb képet látunk: Kína épp megválik dollár tartalékaitól, hogy erősen tartsa devizáját, míg az olajtermelő országok közül sokan tartalékaik felélésére kényszerülnek az alacsony olajárak miatt. Az egyetlen komoly „veszélyt” jelentő gazdasági övezet az eurózóna lehet, amely körülbelül 400 milliárd dolláros éves folyó fizetésimérleg-többletet tud felmutatni.

Ugyanakkor a jelenlegi Fed-nek van egy eszköz a kezében, ami az előző jegybanknak nem volt: egy 4 500 milliárd dolláros eszközállomány, amelyet a mennyiségi lazítási programjainak során halmozott fel. (Összehasonlításképpen az Egyesült Államok államháztartásának teljes tartozása 18 150 milliárd dollárra rúgott szeptember végén.) Az eszközök lejárat szerinti átcsoportosításával, illetve a lejáró kötvényeken keresztül a likviditás fokozatos szűkítésével a jegybank képes lehet úgy manőverezni, hogy miközben távolabb kerülnek a nulla kamatszintektől, a várakozásokat (a hozamgörbe alakját) sem bolygatják meg túlzottan.