Leesett az állunk – évi 40 százalékos hozam sem elérhetetlen

A Portfolio.hu által megnézett alapkategóriák közül a legmagasabb hozamot a részvényalapok tudták elérni 2013-ban, a legjobb stratégia tavaly klímaváltozásban érdekelt cégek papírjainak vásárlása volt. Számosságát tekintve a fejlett piaci részvényalapok tudták a legjobb teljesítményeket elérni, az összes alap fele viszont veszteséget hozott a befektetőknek. Hároméves időtávon tovább romlik a helyzet, ennek fényében érthető, hogy a befektetők tömegesen nem érdeklődnek a részvényalapok iránt. Tavaly 21,6 milliárd forint áramlott ki a szektorból, vélhetően a befektetőknek egyelőre túl nagy kockázatot jelent egy ilyen alap, először inkább egy vegyes alappal próbálkoztak meg.

Adja a lakosság a részvényalapokat

Nem maradt más hátra, mint hogy a befektetési alap piacon a részvényalapok teljesítményét is áttekintsük, korábbi cikkeinkből alapvetően az derült ki, hogy szerencsés helyzetben voltak a befektetők, a kötvényalapok és az abszolút hozamú alapok is szép teljesítményt hoztak. Mivel a 2013-as esztendőben a részvénypiacokon rég nem látott emelkedésre került sor, vélhetően a befektetőket érdekli, hogy miként is teljesített az alapjuk. Érdemes már az elején tisztázni, hogy a korábbi évekhez hasonlóan most sem volt egységes a kép, a mögöttes részvénypiacok nagyon eltérő teljesítményt hoztak, ettől pedig az alapok sem tudtak tartósan eltérni.

A gyűjtésük szerint a főbb részvényindexek merőben eltérő eredménnyel zárták a 2013-as évet, ha a hozamokat forintosítva próbálják megnézni. A legjobban az amerikai és a fejlett európai részvénypiacok teljesítettek az általuk kiválogatott alapokból, ezeken a piacokon csak az indexekkel 20-30%-os hozamot lehetett elérni. Az itt nem feltüntetett piacok közül a japánt lehetett még kiemelni, amely 50% feletti szárnyalást mutatott fel. A hazai részvényindex minimális pluszban zárta az évet, míg a régiós CETOP és a feltörekvő piaci MSCI EM index 7-8% körüli leértékelődést szenvedett el forintban számítva.

1 reszveny1140117

Miközben számtalan alapkategóriát a befektetők folyamatosan vásároltak, a részvényalapok a jó teljesítmények ellenére nem voltak népszerűek, 2013 folyamán a kezelt vagyon 20,7 milliárd forintos csökkenést követően 233,5 milliárd forinton állapodott meg. Ha visszatekintünk sokkal szebb időszakot is megélt a szektor, igaz 2010-ben még a nyugdíjpénztárak is jelen voltak a piacon, a visszalépéseket követően viszont jelentős tőkét vontak ki az alapokból. Sok szakértő szerint nagy lehetőség előtt állhatnak a részvényalapok, egyelőre azonban az látszik, hogy egy szűk befektetői kört tudnak az alapkezelők megszólítani ezen a téren.

2 reszveny2140117

Az elmúlt három évben összességében majdnem 200 milliárd forint áramlott ki a részvényalapokból, ennek nagyobb része 2011-hez volt köthető, amikor a nyugdíjpénztári vagyon visszakerült az államhoz és nagyobb állami visszaváltások zajlottak le. Tavaly ennél jóval visszafogottabb volt a tőkekiáramlás, a 21,6 milliárd forintos tőkekivonás viszont a piaci teljesítmények ismeretében meglepőnek tekinthető. Akkor viszont már nem, ha azt vesszük, hogy a lakosság alapvetően kockázatkerülő, amit jól mutat a kötvény és pénzpiaci alapok keresettsége, de akár itt említhetjük meg a fokozatosan előretörő vegyes alapokat is.

3 reszveny3140117

Az alappiac talán az egyik leginkább széttöredezett kategória a részvényalapoké, a 15 legnagyobb alap részesedése a teljes piacból 49%-os, miközben a többi kategóriánál bőven 80% feletti értékekkel találkoztunk. Az alapok mérete sem mondható óriásinak, a listára már 4,4 milliárd forintos vagyonnal is fel lehetett kerülni, a lista elején lévő alapok 15 milliárd forintnál nem is nagyobbak. Éves szinten nagy eltérések voltak az egyes alapok szintjén, a GE Money FTS vagy éppen a Concorde Részvény jelentős bővüléssel zárt, míg a Concorde Közép Európai Részvény vagy a Quantis indiai és kelet-európai alapja megközelítőleg 40%-kal csökkent.

4 reszveny4140117

Az alapok nagyobb része még mindig bukóban van

A hagyományokhoz hűen most is találtunk olyan alapokat, amelyek igazán nagy nyereségeket tudtak elérni. Míg 2012-ben a török részvénypiacra koncentráló alapok vitték a prímet, addig 2013-ban a fejlett részvénypiacokon kereskedő alapok végeztek többségében a legjobb 15-ben, azonban a legnagyobb hozamot forintban az OTP Klímaváltozás alapja hozta. Az alap speciális, mert bizonyos korlátok között shortohatja is a piacot, az viszont kétségtelen, hogy több hasonló tematikus alap is kiválóan teljesített. Találtunk a féléves jelentésekben olyan papírokat is, amelyek árfolyama megnégyszereződött.

5 reszveny5140117

A részvényalapok piacán meglehetősen sok devizás alap érhető el, ezért úgy döntöttünk, hogy mindegyik alap teljesítményét feltüntetjük, méghozzá forintosítva. Ezek alapján egyéves múlttal 132 alap rendelkezett, ezek között 64 tudott pozitív hozamot elérni, vagyis az alapok 51,5%-a veszteséggel hagyta maga mögött a 2013-as évet. Néhány kivételtől eltekintve az alapok szórása 10-20% között mozgott, sokkal inkább az eltérés a hozamokban volt. Érdekesség, hogy épp a török részvénypiacon kereskedő alapok voltak ebben az esztendőben a legrosszabbak.

6 reszveny6140117

Részvényalapok esetében nagy hiba lenne csak egy év alapján ítéletet mondani, éppen ezért feltüntettük a hároméves teljesítményeket is. A BAMOSZ adatai alapján 92 alap tudott már hároméves múltat felmutatni, közülük pedig csak 36 tudott pozitív tartományba végezni. A befektetők nagyon különböző eredményekkel találkozhattak az utóbbi években, a szerencsésebbek éves szinten 15%-ot is megkereshettek, míg a kevésbé mázlisták évente megközelítőleg 10%-ot bukhattak. A legjobban a K&H amerikai részvényalapja teljesített ilyen összevetésben, míg a legrosszabbul a GE feltörekvő piaci részvényalapja. Hozzá kell rögtön azt is tenni, hogy a részvényalapok teljesítménye erőteljesen kötődik ahhoz a piachoz, ahol befektethetnek.

7 reszveny7140117

A befektetési alapok árfolyamának ingadozása elég nagy volt az utóbbi években, ami az alapkategória sajátosságából következik, ezért érdemes az egységnyi szórásra jutó többlethozamot is megnézni. A gyűjtésünk alapján az RMAX index 6,5%-os évesített hozamát a 92 alap közül 20 tudta megverni, a képzeletbeli dobogó első három fokán egy Concorde, egy K&H és egy Quantis alapot találtunk. Utóbbi két alap az amerikai piacon fektet be, viszont a Concorde alapja a tájékoztatók szerint magyar és közép-kelet-európai részvényekbe, miközben kellően rugalmasan választhatja meg a portfólió részvényarányát. Mindezek alapján azt mondhatjuk, hogy a kockázatokat is figyelembe véve a legjobb hozamot az amerikai piacon befektetők érhették el, egy-két kivételtől eltekintve.

8 reszvenyujkep140117