Részvénykibocsátás tőkeigény nélkül

A Rocket Cos. (RKT) csütörtöki sikeres, jó időzítésű new yorki részvénykibocsátásak akadnak érdekes mellékaspektusai:

  1. A cégalapító tulaj, Dan Gilbert a piac árazása alapján 30+ milliárdos vagyonnal azonnal a világ egyik leggazdagabb embere lett. (A kibocsátás előtt “csak” 8 milliárdra saccolták a vagyonát.)
  2. Először 150 millió db részvényt akartak kibocsátani 20-22 dollár között, de a mennyiséget és az árat is levitték 100 millióra illetve 18 dollárra. Így zárt a részvény 22-őn, ami ügyes marketing-húzás, hiszen így a vevők máris elégedettek – a nagyobb mennyiség lehet, hogy nem fogyott volna el és/vagy az ár esett volna kibocsátás után, ami nem jó reklám. Nem voltak mohók, és így is összeszedtek 1,8 milliárd dollárt a tervezett 3 helyett.
  3. A társaságnak nem kell tőke, a kibocsátás inkább reklámcélokat szolgál illetve, hogy “tech-tehetségeket” tudjon magához szipkázni Detroitba, akiket vonz a részvényopció. Lehet persze kamuszöveg, kicsit gyanús, de tényleg igen sokat ér a képzett emberfő, főleg nem őket sújtja a munkanélküliség.
  4. Az alapító tulaj (aki egyébként a Cleveland Cavaliers kosárcsapat tulaja is) ügyes ingatlanspekuláns, hiszen 2010-ben a pénzügyi válság után rengeteg épületet vásárolt Detroit belvárosában.
  5. És a legérdekesebb, a Rocket által tulajdonolt jelzálogcég, a Quicken Loans mára Amerika legnagyobb jelzáloghitel-értékesítő cége lett 9%-os piaci részesedéssel, amit távlatilag 25%-ra növelnének. A bankok a múltkori válság óta, amiben nagyon megégtek, visszaszorulóban vannak. Járvány, recesszió ide vagy oda, a jelzálogpiac a történelmi mélyponton lévő kamatok miatt szárnyal, a cég 19 első fél évében 54,6 milliárdnyit adott el, idén 124 (!) milliárdnyit, ez iszonyú nagy boom. A soha nem látottan alacsony hosszú hitelkamatok kőkeményen be fogják támasztani, és/vagy tovább fogják emelni az ingatlanárakat. Nem csak Amerikában, hanem mindenhol a fejlett világban, hiába tűnik az ingatlan “drágának”.

(Nota bene ez egyáltalán nem részvényajánlás, a részvénynek számos, többek között tulajdonosi szerkezetből, holding struktúrából stb. fakadó jelentős kockázata van. Pl. érdemes jobban megnézni a képet, a cégben 79%-os, döntő kontrollal rendelkező Gilbert, aki nemrég agyvérzésen esett át, botra támaszkodva, két kollégája által támogatva áll.)

Forrás: Vakmajom a Facebookon