Jul.
6
2018

Sikertörténet jégkrémből, 2 milliárd dollárra mondtak nemet

Gyakran hallhatunk világraszóló sikertörténetekről, de a legtöbbször ezek internetes cégek, pedig rajtuk kívül is találhatunk érdekességeket. Ilyen a Halo Top márka is, amiért megvesznek most Amerikában. Gyakorlatilag egy diétás fagylaltmárkáról van szó, amit 2012-ben alapítottak, a klasszikus összeomlás közeli helyzet után jött a fordulat, amivel odaérhetnek akár a Ben & Jerry’s mellé is.

A történet bemutatása úgy hiteles, ha visszamegyünk az egész kezdetéhez 2012-be, amikor a 32 éves Justin Woolverton megalapította a Halo Top cégét. A férfi Los Angelesben élt és vállalati ügyvédként dolgozott, de teljesen kiábrándult a munkájából és valami teljesen mással akart foglalkozni.

A diétás jégkrém ötlete onnan jött, hogy a magas vércukorszintje miatt egy speciális diétát kellett követnie abban az időben. Nem előre készített jégkrémet vásárolt, hanem maga állította össze a sajátját, amihez görög joghurtot, gyümölcsöket és édesítőszerként steviát használt. Vett magának egy 20 dolláros fagylaltgépet és otthon kísérletezni kellett.

Rendkívül jól sikerült a „prototípus” és szöget ütött a fejébe a gondolat, hogy ha neki ízlik, akkor a többi embernek miért ne ízlene. Elkezdett utánajárni a különböző alapanyagoknak, többek között a joghurtot tejjel helyettesítette, hogy a készítmény sokkal inkább hasonlítson a jégkrémre, ha megfagy, és tömegesen gyártható legyen.

Egy év csak ezzel ment el és nagyon sok kudarc érte Woolvertont. Ennek ellenére nem csüggedt és beindította az üzletét, amihez egy régi barátját, a szintén ügyvédként dolgozó Doug Boutont győzte meg. A család és a barátok is beszálltak az üzletbe, amihez diákhitel és egy jelentősebb hitelkártyaadósság is társult. Semmiképpen sem szerettek volna külső befektetőt, ahogy fogalmaztak, nem akarták, hogy öltönyösök mondják meg nekik, hogy mit tegyenek.

Ahogy az idő telt, egyre több üzletben kezdték el forgalmazni a termékeiket, de az áttörés sokáig várattatott magára. Az alacsony zsírtartalmú és cukortartalmú Halo Top-ra nem volt akkora a kereslet, folytonosan küzdeni kellett azért, hogy a boltok raktáron tartsák a termékeit. Az alapító vezérigazgató szerint eljutottak egy olyan pontra, ahonnan szinte kilátástalan volt a helyzetük, de olyan fordulat következett be, amire kevesen számítottak.

Alig volt pénzük, hogy a márkát hirdessék Amerikában, ezért a cég úgy döntött, hogy a közösségi médiát használja fel a termékei népszerűsítésére. Az igazán újszerű ötlet a következőképpen nézett ki. Mivel nem volt meg a szükséges tudásuk, ezért felbéreltek egyetemistákat, hogy adjanak Halo Top kuponokat olyan embereknek, akiknek sok Facebook és Instagram követőjük van és rendszerint posztolnak egészség és fitness témakörökben.

Nem kellett sok idő ahhoz, hogy a népszerűségük megugorjon, külső szakértők szerint a jelenlegi sikerüket annak köszönhetik, hogy jellemzően nagyon aktívan használták a közösségi médiát brandépítésre. A nagy jégkrémgyártó cégek óriási büdzsével rendelkeznek, azonban a Halo Top merész kampánya felvette a nagyokkal a versenyt. Ezt nem sokkal követte 2016-ban, hogy a GQ magazin írt egy szellemes cikket róluk, aminek a slusszpoénja az volt, hogy 10 napon keresztül az egyik újságíró csak Halo Top jégkrémet evett.

Innen nem volt megálló, 2016-ban 28,8 millió dobozt adtak el a fagylaltból és 132,4 millió dolláros árbevételt értek el. Ezzel a teljesítménnyel a kategóriájuk legjobban fogyó márkájává léptek elő Amerikában, a fél literes (pintes) dobozok versenyében olyan ikonikus márkákat előztek meg, mint a Ben & Jerry’s és a Häagen-Dazs.

A gyorsan jött sikerre persze megjelentek a kritikus hangok is, akik megkérdőjelezték, hogy a Halo Top valóban bűnözésmentesen fogyasztható, ahogy azt is, hogy egyáltalán miért engedik, hogy jégkrémnek hívják a terméküket. A kritikák mellett megjelentek a Halo Top sikerén felbuzdulva a versenytársak kalóriaszegény fagylaltjai is.

Mindez a cég vezetését csak arról győzte meg, hogy jó irányba tartanak. Érdekes, hogy már több felvásárlási ajánlatot is visszautasítottak, az Unilever például 2 milliárd dollárt ajánlott. Ehelyett inkább a globális terjeszkedésre fókuszálnak. 2017-ben már megjelentek az angliai piacon is és olyan országokba exportálják a jégkrémet, mint Ausztrália és Szingapúr. A cél egyértelműen az, hogy 5 éven belül globális márkává váljanak és olyan ismertté váljanak, mint a Ben & Jerry’s.