Skót helyszíni tudósítónk jelenti

A 2014 szeptemberében tartott skót népszavazás során a függetlenséget ellenzők egyik legnyomósabb érve az EU-tagság potenciális elvesztése volt. Akkoriban Brexit szavazásról még nem sok szó esett, az leginkább egy szűk fél évvel később, David Cameron tavaszi választási kampányába jelent meg. Az akkori maradáspárti skótok attól tartottak, hogy az újonnan függetlenedett államot nem vennék fel az EU-ba a várható angol, illetve spanyol vétó miatt. Utóbbira magyarázat a spanyol belpolitika; ha a katalánok azt látnák, hogy egy állam elszakadhat, majd visszajut az EU-ba, mi tartaná őket vissza egy saját függetlenedési népszavazástól?

A tavaly nyári brit referendum az EU-tagságról így igen érzékenyen érintette a skót belpolitikát. Az alapvetően Európa-párti skótok (a Brexit szavazás során itt kétharmaddal nyertek a maradáspártiak) jelenleg újabb népszavazás küszöbén állnak, remélve, hogy így visszajuthatnak az Unióba. Nehéz megmondani, hogy legutóbb az Egyesült Királyság gazdasági előnyei, avagy az Unióban maradás érve győzte-e meg a választókat. Egy biztos, jelenleg a két faktor nem ugyanazon az oldalon áll, így hamarosan választ kaphatunk a kérdésre.

Beszéljenek a tények

A jelenlegi skót gazdaság javarészt két lábon áll. Egyik oldalról az északi-tengeri olajmezők jelentenek bevételt, azonban az északi-tengeri lelőhelyek a legdrágább kitermelési lehetőségek között szerepelnek. A Rystad Energy adatai alapján az Egyesült Királyságban 52 dollárba került egy hordó kitermelése, melyet kb. 60 százalékban az operatív költségek tettek ki 2015 végén. A jelenlegi olajárak mellett a szektor alig generálna profitot, nem beszélve adóbevételekről. Egy ország függetlenedésénél azonban nem csak évekre kell tervezni. A megújuló erőforrások és elektromos autók piacra törésével könnyen egy halom értéktelen nyersanyag tulajdonában találhatják magukat a skótok néhány évtizeden belül.

Reál GDP-növekedés (Skócia, Nagy-Britannia)

A második meghatározó ágazat a pénzügyi szolgáltatóké. A legnagyobb foglalkoztatók ugyanakkor nem európai, hanem angol bankok. A londoni óriások legfőképpen az adminisztratív és ügyfélszolgálati divízióikat szervezték ki a fővárosnál jóval olcsóbb irodabérleti és bérköltségekkel rendelkező Glasgow és Edinburgh városaiba. Az állások politikától függetlenül a technológiai fejlődés martalékaivá válhatnak, de a „munkaadóktól” való szakadás külön bizonytalanságot szül a munkahelyek jövőjét illetően.

Tekintettel a kereskedelmi kapcsolatokra szintén az Egyesült Királyság látszik a megfelelőbb választásnak. Az ország exportjának, amely a GDP több mint felét adja, mindössze 16 százaléka irányul az Unióba, míg 63 százaléka az Egyesült Királyságba. A számok megkérdőjelezik Keith Brown, skót gazdasági államtitkár álláspontját, miszerint az EU nyolcszoros mérete az Egyesült Királysághoz mérve fontos piaccá teszi azt a skót vállalkozások számára.

Végül néhány szó az újraelosztásról. A westminsteri kormány mintegy 900 millió font (kb. ezermillió euró) nettó támogatással látja el az északi régiót. Ezzel szemben a jelenlegi EU szabályoknak megfelelően egy önálló skót állam évi 1493 millió font (kb. 1672 millió euró) kontribúciót kellene befizessen az EU-büdzsébe, míg a következő 5 évben mintegy 3125 millió font (kb. 3500 millió euró) támogatásra jogosult az EU kohéziós és fejlesztési alapjaiból, azaz évente 868 millió font (kb. 972 millió euró) nettó összeggel járulna hozzá a skót régió az EU alapjaihoz. Amennyiben az Uniót részesíti előnyben a skót gazdaság az Egyesült Királysággal szemben, úgy a gazdaság évi 1,2 százalékos hátrányt szenvedne el a nemzetközi transzferek terén.

Habár az európai identitás és ideológia bizonyára fontos szerepet játszik majd a skót népszavazást illetően, kérdéses, hogy a gazdaság kész-e megfizetni annak árát. A jelenlegi közvéleményt elnézve a Brexit szavazáshoz hasonlóan az először lövünk, csak aztán kérdezünk eljárást látom a legvalószínűbbnek. Az átlagnál jobban romló demográfiai körülmények és gazdasági bizonytalanság ugyanakkor különös körültekintést igényelne.