Soha nem zárt ilyen alacsonyan a Magyar Telekom

Továbbra is az amerikai költségvetési plafon körüli egyeztetések elhúzódása aggasztja a piaci szereplőket, azonban a tengerentúli jegybank következő elnökének kilétével kapcsolatban rövidesen véget érő bizonytalanság némileg megnyugtatta a kedélyeket. A tegnapi kereskedéshez képest valamelyest javuló hangulatból a régió nem tudott profitálni, így a BUX a Magyar Telekom és a Mol 2 százalék közeli esése miatt fél százalékkal került lejjebb.

A régiós indexeknek ma rossz napja volt, a BUX sem tudta magát függetleníteni a borongós hangulattól, így végül 6,4 milliárd forintos forgalom mellett 0,5 százalékot esett.

A Magyar Telekom részvényeinek árfolyama 2 százalékot esett, így 297 forinton zártak a papírok, ami új történelmi záróminimumot jelent. Az elmúlt hónapokban a Magyar Telekom részvényei alulteljesítették a szektortársakat, ami a magyarországi működési környezetben bekövetkezett változások tükrében nem is meglepő. Többek között az extrém különadó-terhelés, a drága frekvencia, az esetleges negyedik mobilszolgáltató, a további rezsicsökkentés, az MSCI indexből való kiesés növekvő valószínűsége illetve az extrém alacsony osztalék-várakozások is jelentős szerepet játszottak az alulteljesítésben.

Az OTP 0,3 százalékkal került lejjebb a szerdai kereskedésben. A társaság horvát lapértesülések szerint 92 és 118 millió euró (29-35 milliárd forint) közötti ajánlatot tehet a horvát postabankért, míg osztrák versenytársa, az Erste 130 millió eurós ajánlattal állhat elő.

Bár kedden a Mol felülteljesítette a többi budapesti nagypapírt, ma az egyik sereghajtó volt, és 1,8 százalékot esett. Az esés hátterében valószínűleg továbbra is az INA-val kapcsolatos bizonytalanság állhatott. A gyógyszergyártók vegyesen teljesítettek: az Egis részvényeinek árfolyama 0,1 százalékot csökkent, a Richter-papíroké pedig 1,1 százalékot emelkedett.

A Nyomda tájékoztatása szerint a társaságban Concorde Alapkezelő Zrt. 6,3149 százalékra növelte részesedését. A Concorde Alapkezelő a piacon vásárolta a Nyomda részvényeit, a bejelentési határt jó eséllyel a tegnapi nagynak számító 330 ezer darabos kötéssel léphette át. A szakmai befekető érkezését örömmel fogadták a piaci szereplők, és a részvények 4,4 százalékkal kerültek feljebb.

A közműszolgáltatásról szóló törvény előkészítése még tart Fónagy Jánosa Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárának elmondása szerint. A tervek szerint az érintett társaságoknak a nyereségüket hálózatfejlesztésre kell majd visszaforgatniuk, továbbá nem fizethetnek majd osztalékot. A hazai tőzsdén jegyzett két közművállalat vegyesen teljesített szerdán: az Émász 4,2 százalékot esett, az Elmű pedig 0,1 százalékot emelkedett.

Egyre fogy a piaci szereplők türelme, és az idő is, hogy az amerikai politikusok döntsenek a költségvetési plafon emeléséről. A határidő október 17., ha eddig nem születik megállapodás, akkor egy hónap alatt 175 milliárd dollárral csökkenhetnek a szövetségi költségvetési kiadások, ami drámai következményekkel járhat.

A bizonytalanságra az amerikai részvénypiacok meredek eséssel reagáltak a tegnapi kereskedésben, szerdán azonban már mérséklődhet az eladói nyomás, legalábbis a határidős indexek a kezdő gong előtt óvatosan emelkednek.

Nyereséges negyedévről számolt be az alumíniumipari óriás, az Alcoa a tegnap piaczárás után érkező gyorsjelentésében. Bár a bevételek csökkentek, viszont a menedzsment megerősítette az idei évre vonatkozó prognózisait, ami megnyugtatta a befektetőket. A részvények 2,8 százalékkal kerültek feljebb a nyitás előtti szakaszban.

Hiába javult a nyugati piacokon a hangulat, a régiós börzéken továbbra is az eladók diktálják az irányt, ami alól a budapesti tőzsde sem kivétel. A BUX közel 2,5 milliárd forintos forgalom mellett 0,4 százalékkal került lejjebb, mellyel a középmezőnyben tartózkodik.

A Magyar Telekom 1,7 százalékot esett, így újra 300 forint alá került az árfolyam, alig pár forintra megközelítve a 295 forintos történelmi mélypontját. A távközlési vállalat részvényeire vonatkozó ajánlását egy újabb elemző rontotta: ezúttal a HSBC módosította semlegesről alulsúlyozásra az ajánlását, miközben a célárat 80 forinttal 280 forintra mérsékelte.

Bár a Mol tegnap felülteljesítő volt, és mintegy 0,9 százalékot emelkedett, ma újra eladói nyomás alá kerültek a részvények, melyek árfolyama közel 1 százalékot csökkent. Az OTP-t szintén adják a befektetők, igaz, a bankpapír csak 0,1 százalékkal került lejjebb. A két gyógyszercég viszont vegyesen teljesít, a Richter 0,4 százalékot emelkedett, míg az Egis 0,1 százalékot esett.

Annak ellenére, hogy az amerikai piacok a költségvetési egyezkedések miatt igen rosszul teljesítettek, nyugat-európai indexek közül több is a tegnapi záróértéke fölé emelkedett. A két éllovas a spanyol, az olasz tőzsdemutatók több mint fél százalékot erősödtek már.

Annak ellenére, hogy a BUX a kereskedés első bő fél órájában 0,2 százalékkal került lejjebb, az egyik legjobban teljesítő régiós index. A pesszimista nemzetközi hangulatért elsősorban az amerikai politikusok tehetők felelőssé, akik továbbra sem tudtak egyezségre jutni az adósságplafonnal kapcsolatban.

A leggyengébben szereplő budapesti nagypapír a Magyar Telekom, melynek részvényei eddig 1,3 százalékot estek. A társasággal kapcsolatban egy újabb elemző ütött meg pesszimista hangot: a HSBC a korábbi semlegesről alulsúlyozásra módosította a Magyar Telekom papírokra vonatkozó ajánlását, miközben 360-ról 280 forintra csökkentette a részvények célárát.

A Mol tegnap felülteljesítő volt, ma azonban újra a lejtőre kerültek a papírok, melyek árfolyama eddig 0,4 százalékot csökkent, miután az olajmulti horvát leánya sorsát továbbra is aggodalommal követik a piaci szereplők. Az OTP-nek szintén rosszul indult a nap, a bankpapír már több mint fél százalékot esett.

A gyógyszercégek viszont szembe mennek a többi nagypapírral, míg az Egis 0,1, addig a Richter 0,6 százalékot erősödött.

A pesszimista nemzetközi hangulatnak megfelelően a hazai piacon is az eladók kerültek túlsúlyba az első percekben: a BUX 0,1 százalékkal került lejjebb. A blue chipek vegyesen teljesítenek: a Mol 0,2 százalékot esett, az MTelekom 1,3 százalékkal került lejjebb. Az OTP viszont 0,1, a Richter pedig 0,2 százalékot erősödött.

Szerény erősödésre számít a hazai piacon a nyitást követően Soós Frigyes, az OTP üzletkötője. Az ázsiai piacok erősödése, valamint a nyugat-európai határidős indexek pillanatnyi állása alapján a BUX a keddi záróértéke felett nyithat szerdán.

A hazai nagypapírok piacán kisebb pluszok várhatók, az OTP maradhat a 4 200 forintos szint felett, míg a Mol a 15 500 forintos szint fölé kapaszkodhat. A Magyar Telekom részvényeivel pedig továbbra is 300 forint felett kereskedhetnek.

Az amerikai költségvetéssel kapcsolatos huzavona érezhetően növelte a feszültséget a részvénypiacokon, amit a félelemindexként elhíresült VIX-index alakulása is remekül szemléltet. A mutató értéke tegnap június óta nem látott szintre, 20 pont fölé emelkedett. Egyesek szerint a 20 pont alatti érték túlzott nyugalomról árulkodik, és a 30-as szint fölött beszélhetünk igen nagy bizalmatlanságot, sőt egyes esetekben pánikhangulatot tükröző szintekről.

Aggódtak a befektetők Amerikában

Amennyiben nem jutnak egyezségre az október 17-ei határidőig az amerikai pártok az adósságplafon megemeléséről, egy hónap alatt 175 milliárd dollárral csökkenhetnek a szövetségi költségvetési kiadások, aminek beláthatatlan piaci következményei lehetnek. Az ettől való piaci félelem nyomán egyre nagyobb mínuszba kerültek kedden az amerikai részvényindexek, és csúcsra hágott a félelemindex is. A kereskedést végül a Dow Jones 1,1 százalékos, az S&P 500 1,2 százalékos, míg a Nasdaq 1,9 százalékos eséssel zárta. A tegnapi eséseket követően az amerikai határidős indexek némi optimizmusra adhatnak okot, ugyanis kivétel nélkül erősödést vetítenek előre.

Vegyesen zártak az ázsiai piacok

Az ázsiai régió vezető indexei eltérően teljesítettek szerdán annak ellenére, hogy az irányadó nyugati piacokon jelentős esések voltak tapasztalhatók az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos félelmek miatt. A japán tőzsdék jól teljesítettek, a Nikkei 225 értéke 1,1 százalékot, míg a TOPIX értéke 1,5 százalékot erősödött. A kínai börzék vegyesen zártak, a Hang Seng CE 0,5 százalékot esett, míg a Shanghai Composite 0,3 százalékot erősödött. Az ausztrál tőzsde értéke 0,1 százalékot emelkedett, míg a dél-koreai piac nemzeti ünnep miatt zárva tartott szerdán.

Erősödhetnek az európai piacok

Kedden már 8. napja, hogy az amerikai állam részlegesen leállt, sőt a tengerentúli költségvetési plafon megemeléséről sem döntöttek még az amerikai politikusok, ami bizonytalanságban tartja a piaci szereplőket. Ez pedig az európai indexek teljesítményére is rányomta bélyegét, így kedden a DAX 0,4 százalékos, a CAC közel 0,8 százalékos, míg az FTSE 100 több mint 1,1 százalékos eséssel zárt. A tengerentúli társaikhoz hasonlóan a vezető nyugat-európai határidős indexek is erősödést vetítenek előre, a DAX határidős indexének az értéke 0,3 százalékot emelkedett.

Amerikára figyelnek majd a befektetők

A szerdai kereskedés elsős szakaszában teszik közzé a német ipari termelés augusztusi értékének alakulását. A nap második felében az európai piacok zárást követően pedig napvilágot lát a Fed FOMC szeptember 18-i ülésének jegyzőkönyve. Ugyanakkor a befektetői figyelem középpontjában továbbra is az amerikai események, valamint vállalati gyorsjelentések állhatnak elsősorban.

Forrás: Portfolio.hu – 2013. október 9.