Sok-sok gyermeket!

Habár sok dologban nem értek egyet a kormány gazdaságpolitikájával, azt gondolom, hogy a családok/gyerekszám növelése kulcsfontosságú, és minden ösztönzőt be kell vetni ennek érdekében, emiatt is üdvözlendők a most bejelentett lépések, sőt véleményem szerint még bátrabban kell tovább menni ezen az úton. Ez elkerülhetetlen gazdaságpolitikai szükségszerűség, hiszen végeredményben akár ilyen, akár olyan csatornán keresztül, de a munkaképes korúak tartják el az időseket, és amelyik országban túl kevés dolgozó marad túl sok nyugdíjasra, ott szinte garantáltak az állam pénzügyi problémái, a recessziós környezet, az eszközárak csökkenése, a gazdasági nehézségek.
Ezért alapvető fontosságú, hogy ne következzen be gyors népességcsökkenés, mert az nem csak társadalmilag, de gazdaságilag is pusztító tud lenni. S míg a második világháború után a dolgozó:eltartott arány javulása volt jellemző sok fejlett országban, aminek az eredménye, („demographic dividend”: lásd például ezt  vagy ezt) magasabb növekedés, alacsonyabb infláció és kamatszint volt, addig a jövő elég sötét: sok nyugdíjasra és kevés dolgozóra van kilátás nem csak nálunk, de Európa sok országában.

Mivel pedig pár évtized múlva végeredményben azokat az akkori időseket is, akiknek nincs gyerekük, a mostani gyerekek fogják eltartani, ezért társadalmilag jogos a gyereket vállaló családok támogatása minden tekintetben: lakástámogatás, adókedvezmények, stb. révén. Akik gyereket nevelnek, azok nem csak hatalmas költséget vállalnak, de az ő gyerekeik fogják eltartani azokat is, akiknek valamilyen oknál fogva nincsen gyermekük, ezért ezt valamilyen módon anyagilag is ellentételezni kell. Ráadásul a probléma nagyon akut, ezért erős, komoly ösztönzők kellenek, hogy gyors javulás következzen be: egyáltalán nem ördögtől való azt mondani például, hogy akinek van legalább 2 vagy 3 gyereke, az mondjuk ne fizessen adót, hanem fizessenek azok, akiknek nincs, így járulva hozzá a saját későbbi nyugdíjukhoz, és az ország gazdasági stabilitásához. Véleményem szerint a családbarát adórendszer nagyon fontos gazdaságpolitikai eszköz, amely mindenképp fenntartandó, és erősítendő, hiszen ha valóra válnak a negatívabb demográfiai kivetítések, akkor a következő évtizedekben (tehát a valódi hosszú távon) Magyarországra szinte biztos, hogy gazdasági nehézségek, eszközáresés, jelentős nyugdíjcsökkenés és instabilitás vár.

Az igazán fontos pedig az lenne, hogy ebben nemzeti konszenzus szülessen, és kiszámíthatóan családbarát, gyerekvállalásra ösztönző adó/támogatási/ösztönzőrendszer legyen Magyarországon, amely ciklusokon átível, amellyel évtizedekre lehet számolni, mert csak így fognak (több) gyereket vállalni a családok.

Szóval inkább így:

www.zsiday.hu