Spekuláns volt a dortmundi robbantó?

Több cikk is megjelent róla a nemzetközi sajtóban ma reggel, és azóta annyian átvették már, hogy valószínűleg igaz a hír: a dortmundi robbantó tulajdonképpen egy (kispályás?) spekuláns volt. Teljesen bizarr James Bond filmbe illő sztori.

Ha elég alaposan átolvassuk az erről már megjelent híráradatot, akkor a következő eseményfolyam alakul ki:

A 28 éves robbantó a robbantás napján 15 ezer darab put opciót vett 5,2 eurós strike-kal arra játszva, hogy a robbantás miatt leesik a Dortmund részvények árfolyama.

Egy kis kitérő a put opció megértéséhez: a put opció vevője jogot vesz egy részvény esetében arra, hogy egy előre meghatározott dátumon (vagy dátumig) egy előre meghatározott áron eladhasson a részvényből függetlenül attól, hogy akkor annak éppen mi a valós piaci ára.

Konkréten ebben az esetben a világ egyik legnagyobb hírportálja szerint 15 ezer darab Borussia Dortmund részvényére szóló június 16-ig kiírt put opciót vett 5,2 eurós strike price-szal. Az opció ára aznap délelőtt 11.16-kor 18 eurócent volt. Ez magyarul azt jelenti, hogy az opció tulajdonosa 18 eurócentért jogot vett arra, hogy június 16-ig 5,2 eurós áron eladhasson Dortmund részvényeket.

Ha hihetünk a cikknek és az árnak, akkor 15.000×0,18 eurót, azaz összesen 2700 eurót költött ezekre az opciókra. Majd robbantott és várta, hogy a részvény minél lejjebb essen, lehetőleg a nullába.

Miért következik ebből, hogy egy kispályás spekuláns/őrült volt?

A maximális nyeresége akkor lett volna, ha a Dortmund csődbe megy és a részvények nullát érnek. Ekkor összesen 15.000×5,2 euró lett volna a bevétele, hiszen 5,2 euróért eladhatott volna egy valóságban nullát érő részvényt. Ebben az esetben a nyeresége az eladási ár mínusz az opciós díj lett volna, azaz 15.000×(5,2 euró – 0,18 euró) = 75.300 euró, azaz 23,6 millió forint.

Ha ez az egész történet igaz, akkor valaki 23,6 milliós nyereség elérése céljából meg akarta ölni a Borussia Dortmund teljes csapatát. És ez a maximális nyereség nem a várható. És persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy maga a robbantás is bűncselekmény, a gyilkosság is az és a tudatos piacbefolyásolás is börtönnel büntethető. Ha ehhez hozzáteszem azt, hogy valószínűleg a hotelszobájából (ahonnan szemmel követhette a busz útvonalát és így időzíthette a robbantást) a hotel saját internethálózatát használva vásárolta az opciókat, ami igen könnyen visszakereshető, akkor még nyilvánvalóbb számomra, hogy ez a hír vagy egy kacsa (pedig úgy tűnik, hogy nem az), vagy egyszerűen valóban egy őrülttel van dolgunk, aki valamit még a tőkepiacokhoz is értett, de pénze nem volt, hiszen akkor nem 2700 eurót költött volna el erre az opcióra.

Fontos disclamer arról, hogy mennyire nem megbízhatók a mai hírportálok. Kedvelt témám :), hogy az álhírek mennyire át tudják venni a valósak felett a hatalmat és mindezzel alkalmasak arra, hogy megtévesszék az olvasót.

A Bloomberg cikke alapján tett számításaim helyesek. Vagyis a 15 ezer opció maximális nyeresége valóban 23,6 millió forint. Ugyanerre alapozva a Sky News is lehozott egy cikket, ahol kiszámolták még azt is, hogy mivel a sikertelen robbantás miatt alig esett a Dortmund ára, ezért a robbantó még akkor is, ha a legjobb pillanatban zárja az opciót, összesen 3750 eurót (azaz 1,2 millió forintot) kereshetett volna.

Ezzel szemben a New York Times már a robbantó milliódolláros nyereségeiről ír a következő cikkében, amiben egyébként semmilyen számítás nincs, még csak számokat sem írnak, csak a stratégiát ismertetik és megjegyzik, hogy ezzel milliókat lehet keresni. Persze, hogy milliókat lehet, ha több pénzt raksz bele, mint 2700 eurót, de ha az első két cikk helyes számokkal dolgozik, akkor a támadónak semmi esélye nem volt milliódolláros nyereségre. Egyébként a New York Times cikkét is átvették jópáran (vagy a NY Times vette át másét), ezáltal a világ sajtójában két szálon folyik a hírőrület a témában. Az egyik szál 15 ezer darab opcióról szól, a másik szál meg milliódolláros nyereségről számok nélkül vagy hibás számolásokkal.

Eldönthetetlen a valóság, hiszen lehet, hogy a 15 ezer opció csak az utolsó vásárlás volt és a valóságban sokkal többet vett emberünk. Az is lehet, hogy a szám is helytelen. De pár dolgot ismét tanulhatunk e cikkekből:

  • volt egy robbantó, aki valószínűleg opciókat vett és robbantott, ahol az volt a cél (vagy az egyik cél), hogy a robbantáson pénzt keressen;
  • ez a robbantó azonnal lebukott a robbantás után;
  • és a tranzakcióival is lebukott alig egy hét alatt;
  • vagyis a pénzügyi felügyelet megfogta a csaló tranzakciót, a rendőrség pedig a robbantót;
  • a világsajtó azért, hogy nagyon frisset írjon, teljesen felületesen írta meg ezt a történetet;
  • így egy körültekintő olvasónak a valóságról fogalma sem lehet.

Összességében a történet teljesen szürreális. Szürreális az emberi viselkedés szintjén. Normálisan gondolkodó ember ezt egyszerűen nem értheti meg. És szürreális az is, hogy mennyire nem tudhatjuk az erről szóló cikkek valóságtartalmát sem. Mindenesetre remek példa arra, hogy a hírek és a valóság sokszor járnak külön vagy legalábbis egymástól elég távoli utakon. Vigyázva olvassunk tehát!

Fotó forrása: www.24sata.hr