Startra készek az új alapok

Négy új befektetési alap nyilvános ajánlattételét engedélyezte tegnap a pénzügyi felügyelet, a hónapban így összesen öt új alap kapta meg a startjelet a hatóságtól. Az MKB Alapkezelő hármat is indít, kettő ezek közül a nyersanyagpiacokba, egy pedig vállalati kötvényekbe fektet. „A recesszió enyhülése után ezek a piacok azok, amelyek jelenleg a legvonzóbb kockázatarányos hozamot kínálják a befektetőknek” – magyarázza Daróczi Andor, az MKB Alapkezelő kereskedési igazgatója.
A társaság új alapjai között két árupiaci lesz. Az egyik hároméves futamidejű, zárt végű, tőke- és hozamvédett konstrukció, amelynek jegyzése még a héten megkezdődik, emellett egy nyílt végű nyersanyagpiaci alapok alapját indít a cég. A harmadik új MKB-s konstrukció forintban denominált nemzetközi vállalati kötvényalap lesz, amely egyebek között olyan nagy nemzetközi cégek hitelpapírjaiban forgatja a befektetők pénzét, mint a Siemens, az E.On, a Deutsche Telekom és a Tesco. „A vállalati kötvénypiac a magánbefektetők számára nehezen elérhető, most viszont jó beszálláso pontokat kínál” – magyarázza Daróczi. A kisbefektetők a legegyszerűbben egy befektetési alapon keresztül juthatnak hozzá ezekhez az eszközökhöz, amelyek kockázatossága valahol az állampapírok és a részvények között van. Az MKB mellett a K&H Alapkezelő és a Concorde Alapkezelő tervez még új alapokat. A K&H a jól bevált, ügynevezett „háromszor fizető” zárt végű, tőke- és hozamvédett alap negyedik sorozatának jegyzését indítja hamarosan. „Úgy tűnt, az ügyfelek egyre rövidebb futamidőt részesítenek előnyben, ám ha időközben többször is fizetünk, a három évnél hosszabb lejáratot is elfogadják” – magyarázza Horváth István befektetési igazgató.
A Concorde Alapkezelő új származtatott alapja a befektetési alapok piacán sokak számára jól csengő „Citadella” fantázianéven startol. Az elnevezés nem véletlen: a tőkeáttételes és short pozíciókkal is operáló konstrukció befektetési döntéseiben nagymértékben támaszkodik új stratégiai partnere, a Zsiday Viktor nevével fémjelzett Citadella Consulting Befektetési Tanácsadó Zrt. elemzéseire. Új certifikátot vezet be a Budapesti Értéktőzsdére az Erste Befektetési Zrt. A certifikát alapterméke az anyacég osztrák pénzügyi csoport, az Erste Group Bank AG részvénye. Az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a pesti börzén az Erste lesz az egyedüli certifikát, amellyel egy bank értékére spekulálhatnak a hazai kisbefektetők.

Forrás: Világgazdaság – 2009. június 24.