feb.
11
2016

Supercontango lehetősége az olajpiacon?

Amikor a nemzetközi kőolaj piacán a határidős árak az időben előrehaladva emelkednek és meghaladják a prompt (azonnali) tőzsdei árat, contangóról, ellenkező esetben backwardationről beszélünk.

A világ legnagyobb termelője, a szaúdi Aramco, 2014 második felében úgy döntött, hogy hosszú távú érdekei védelmében többlettermeléssel letöri a kőolajárakat és ezáltal középtávon kiszorítja a drágábban termelőket a piacról.  Az „erőfeszítés” árra vonatkozó része sikerrel járt, a világ legfontosabb nyersanyagának ára másfél év alatt 70 százalékot zuhant, alaposan feje tetejére állítva – talán nem túlzás – az egész világot, a nyersanyagpiacoktól a geopolitikáig. (Emlékeznek még az azeri csodára? Még Wizz Air járat is volt Budapestről…)

Nem kell megijedni, nem fogok hosszú távú olajár-jóslásokba bonyolódni, csupán egy érdekes gondolati játékot vázolok fel:
paradox módon minél alacsonyabbra zuhan a kőolaj prompt ára, hosszú távon annál nagyobb az esélye a magasabb árnak, hiszen minél kevesebb árbevételt realizál az iparág, annál kevesebb beruházást eszközöl és előbb-utóbb annál több termelő dobja be a törölközőt. Az árzuhanásnak ebben a szakaszában a távoli határidős árak már jóval kevesebbet esnek, mint a közeli lejáratra szóló kontraktusok árai. Az olajpiacon jelenleg napi 2 millió hordóra teszik a termelési többletet. Ez a közel 100 millió hordós kitermeléshez képest ugyan nem sok, de ez a felesleg már jó ideje fennáll és a folyamatosan képződő olajkészletek lassan elérik a hagyományos tárolási kapacitások maximumát. Ha nem történik valami váratlan a kínálattal (a kereslet csak lassan változik), a tárolók megtelnek és a termelők sem eladni, sem raktározni nem fogják tudni a kőolajat. „Még az úszómedencék is tele lesznek olajjal” – jósolta tegnap a BP vezérigazgatója. Jelenleg az egyéves határidős ár 10 dollárral haladja meg az azonnali árat, ez erős contango. Mi történne, ha a jelenlegi „tárolószűkös” időkben megismétlődne a supercontango (2008-2009), mikor is ez a különbség 24 dollárig felszökött? (Igaz, hogy jóval magasabb árszintnél.)

Tételezzük fel, hogy a 2017. decemberi határidős ár a tárolók betelésével néhány hónap múlva a jelenlegi 41 dolláros árnál stabilizálódik. (Ez elég bátor feltételezés.) Ha ismét beütne a szuperkontango, a prompt árnak messze 20 dollár alá kell esnie hordónként! Bízzunk benne, hogy ez inkább csak egy elméleti lehetőség és a forgatókönyv nem telik meg tartalommal. Ha mégis, jobb lesz pár hetet a piacoktól távol eltölteni! Csak, hogy össze ne vérezzük magunkat a „patakvértől” (idézet Torgyán Józseftől), ami ott fog hömpölyögni…

Nagyon fontosnak tartom megjegyezni, hogy nem az olajárat próbálom találgatni, hiszen egy termelői megegyezés vagy élesebb geopolitikai konfliktus nagyon gyorsan tudja alapjaiban átrendezni ezt a piacot, ugyanakkor ha a jelenlegi status quo marad a kőolajfronton, nem zárható ki a szuperkontango ismételt megjelenése. (Ez utóbbit tartom a kisebb valószínűségű eseménynek.)