Svéd ingatlanboom vége?

Megborultak a svéd ingatlanárak, kilenc éve a legnagyobb árcsökkenést jegyezték fel októberben, amitől még a korona is éves mélypontra gyengült az euróval szemben, tehát a devizapiac is valósnak érzékeli az egyébként széles körben ismert problémát. Röviden: a jegybank a defláció elleni harcban hosszan stimulálta gazdaságot pincében lévő negatív kamatokkal, ettől nagy kereslet ment át az ingatlanpiacra, az éveken át, kvázi 2009 óta töretlenül emelkedő árak építési boomot generáltak, a lakosság hitelfelvételbe kezdett, nagyon megnőtt a bankok ingatlanhitel-állománya, és mostanra évtizedes csúcsra ugrott a lakáspiaci kínálat (mindig a csúcson építik a legtöbbet) és ennek következtében az eladatlan lakások aránya is felszökött. Ráadásul a jegybank horizhontján felbukkant a kamatemelés lehetősége is, ezek együttesen,(potenciálisan) csökkenő kereslet-növekvő kínálat elegye, véget vethetnek az ingatlanpiaci fellendülésnek. Klasszikus boom-bust ciklusnak látszik, annyi kitétellel, hogy a kedvező svéd demográfia azért hosszabb távon támogatja az ingatlanpiacot, tehát nem feltétlen armageddon néz ki folytatásként, hanem inkább csak annyi, hogy a nagy fellendülésnek vége van. (Hasonló analógiával a honi ingatlanpiac valamikor 2020 környékén kerülhetne bajba.)

Egyébként szabályozási lazaságok is fűtötték eddig a boom-ot, lehetett olyan hitelt felvenni, ahol, gondolom eleinte, csak a kamatot kellett törleszteni, ezért nagyon alacsonyak voltak a törlesztők és ez baromi nagy hitel felvételére sarkallt, viszont 100 év (!) alatt lehetett volna a vázolt törlesztési ütemben visszafizetni a hitelt, ami eléggé agyrém, és ezt a lehetőséget csak most törölték el…

“Authorities have taken steps to damp price growth. Swedes used to be able to pay off only the interest on their mortgages, meaning that it took on average more than 100 years for certain loans to be repaid. Financial regulators have now stipulated that new mortgage borrowers must repay the principal, and not just the interest.”

 

Forrás: Vakmajom a Facebookon